Steun van Vance voor AfD leidt tot boosheid in Duitsland

Hij opende niet alleen de aanval op Europa, maar bemoeide zich ook met de Duitse verkiezingen: de Amerikaanse vicepresident JD Vance sprak tijdens zijn toespraak op de Veiligheidsconferentie in München vrijdag zijn steun uit voor de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). Die partij stevent af op een tweede plaats bij de Bondsdagverkiezingen op 23 februari.

Volgens Vance negeert Europa „democratische waarden” zoals de vrijheid van meningsuiting. Hij hekelde het feit dat in Europa bepaalde partijen buiten de regering worden gehouden. In Duitsland weigeren alle grote politieke partijen samen te werken met de AfD. Daarmee gaat de Amerikaanse inmenging in de Duitse politiek weer een stap verder, nadat techmiljardair Elon Musk AfD ook al openlijk steunde en op zijn platform X een uitvoerig gesprek met AfD-leider Alice Weidel voerde. Hoewel de AfD vanwege de pro-Russische standpunten niet welkom was op de conferentie in München, ging Vance elders wel met Weidel in gesprek. Zij noemde Vance’s toespraak op X „uitstekend”.

De toespraak van Vance leidde tot veel verontwaardiging in Duitsland. Minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) noemde het „onacceptabel” dat Vance Europese regeringen gelijkstelde met autoritaire regimes en zei dat Vance een „verstoord beeld” van Europa en Duitsland schetste.


Lees ook

dit artikel over de toespraak van Vance in München

Ontmoeting van de Amerikaanse vice-president JD Vance (rechts) en naast hem minister Marco Rubio van Buitenlandse Zaken met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne (geheel links), vrijdag in München, ter gelegenheid van de Veiligheidsconferentie in München.

Golf van Amerika

CDU-leider en bondskanselierskandidaat Friedrich Merz, van de partij die aan kop ligt in de peilingen, noemde de woorden van Vance „bijna invasief” en haalde zaterdag uit naar Amerika. In Duitsland zal het nooit gebeuren dat een persbureau uit de persruimte van de Bondsdag wordt gegooid, zei hij. Een verwijzing naar het besluit van president Trump om persbureau AP geen toegang meer te verlenen tot persconferenties van het Witte Huis, omdat de nieuwsorganisatie weigert om de Golf van Mexico de ‘Golf van Amerika’ te noemen.

Ook bondskanselier Olaf Scholz reageerde scherp: hij wees de opmerkingen van Vance „uitdrukkelijk” af en zei geen inmenging van buitenaf in democratische processen te tolereren. Scholz kon het Vance zelf niet vertellen: naast Weidel ging Vance wel met Merz in gesprek, maar niet met Scholz. De agenda van Scholz was sowieso vrij leeg, schrijft Der Spiegel, in tegenstelling tot die van Merz, die zich in München reeds als bondskanselier gedroeg én als zodanig werd behandeld. Hij werd zaterdagochtend voor het betreden van het podium zelfs per ongeluk aangekondigd als de bondskanselier van Duitsland.

Volgens Robert Habeck, vice-bondskanselier en leider van de Groenen, was de toespraak van Vance een „keerpunt” in de verhoudingen tussen Amerika en Europa. Amerika kiest de kans van de autocraten, volgens Habeck. Duitsland moet het land wat hem betreft met rust laten: het land bepaalt zelf op wie gestemd wordt en welke coalitie gevormd wordt. Oftewel, Amerika: „Bemoei je met je eigen zaken”.