Steeds meer minderjarigen gokken online voor geld, vapen blijft toenemen

Een op de vijftien middelbare scholieren gokt online voor geld, terwijl dit voor minderjarigen verboden is. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde ScholierenMonitor 2023 van het Trimbos-instituut, een terugkerend onderzoek naar middelengebruik, digitaal gedrag en mentale gezondheid in het basis- en voortgezet onderwijs. Vooral jongens gokken: een op de negen jongens zette het afgelopen jaar online geld in, voornamelijk op sportweddenschappen, tegenover 1,9 procent van de meisjes.

Het Trimbos Instituut noemt de cijfers „verontrustend”. Volgens de onderzoekers zijn jongeren en jongvolwassenen (18-23 jaar) extra kwetsbaar voor het ontwikkelen van een gokverslaving. Gokbedrijven zijn dan ook verplicht de leeftijd van een speler te controleren, maar jongeren slagen er toch in die aangescherpte controles te omzeilen. Dat doen ze bijvoorbeeld door accounts van anderen te gebruiken of te gokken op illegale of buitenlandse websites.

De overheid probeert te voorkomen dat kwetsbare groepen, in het bijzonder jongeren, in de verleiding komen om te gokken. Daarom is ‘ongerichte’ reclame voor online gokken sinds 1 juli 2023 verboden, wat inhoudt dat aanbieders van online kansspelen geen reclame meer mogen maken via tv, radio en in publieke binnen- en buitenruimtes.

Evenveel rokers, meer vapers

De monitor laat ook zien dat er onder jongeren nog net zoveel gerookt wordt als een jaar eerder, ondanks maatregelen om roken terug te dringen. Het gebruik van vapes is juist gestegen: ruim 14 procent van de jongeren zei in de afgelopen maand te hebben gevapet, 4 procent deed dat dagelijks. Vapen begint al op jonge leeftijd: ruim 8 procent van de leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool geeft aan weleens een e-sigaret te hebben gebruikt.

Het lachgasgebruik nam het afgelopen jaar af, een trend die ook zichtbaar is onder studenten en volwassenen. Volgens Triodos komt dat mogelijk door het verbod op de verkoop van lachgas als drug en de toegenomen kennis over de gezondheidsrisico’s.

Middelbare scholieren werden ook bevraagd over hun mentale gezondheid. Zij gaven hun leven in 2023 gemiddeld een hoger cijfer dan twee jaar eerder (7,4 tegenover 7,1), toen bleek dat de mentale gezondheid van jongeren onder druk stond door de coronapandemie. Volgens het Trimbos-onderzoek zijn ook de emotionele problemen onder meisjes zijn afgenomen ten opzichte van twee jaar eerder. Jongeren ervoeren andere mentale problemen, zoals eenzaamheid en werkdruk, nog op hetzelfde niveau als in 2021.