Stadjer Sarah vindt de liefde in Gronings Garnwerd in ‘Bed & Breakfast’

Alleen Olof en Anne komen even voorbij in Bed & Breakfast, een nieuwe romantische komedie losjes gebaseerd op het succes van de populaire realitysoap annex datingshow B&B Vol Liefde. Daarin worden single uitbaters van een bed and breakfast aan een nieuwe liefde gekoppeld.

Met die premisse ging scenarioschrijver Anna Pauwels (Alles is zoals het zou moeten zijn) aan de slag: Sarah uit de grote stad ontvangt gasten in ‘De Stolpjes’ van haar tante Chou, die hoognodig zelf eens op vakantie moest. Zal de alleenstaande workaholic Sarah op het Groningse platteland rust en de liefde vinden? Olof en Anne – in het echte leven geen stel – zijn het derde koppel dat ze ontvangt: zij zijn inmiddels zo bekend door de RTL4-serie dat ze alleen met hun voornamen door het leven kunnen. Een paar seconden screentime volstaat om voor een vertrouwde aanblik aan de ontbijttafel te zorgen.

Van dat vertrouwde gevoel moet plattelandsromkom Bed & Breakfast het hebben. Deze film lift zozeer mee op het succes van de realityserie en z’n talloze spin-offs in de vorm van podcasts, making-ofs en terugblikken, dat je nauwelijks van een echte verfilming kan spreken. Bed and breakfast-series zijn sowieso booming, van Gordon Ramsay’s Hotel Hell tot Four in a Bed, waarin uitbaters een nachtje de kritische gast bij elkaar uithangen en het bed verschuiven om te controleren of er wel in alle hoeken gestofzuigd is. De Nederlandse versie van Omroep Max heet dan ook weer Bed & Breakfast: een hartverwarmende mix van pretentie, kneuterigheid en kinnesinne.

De tijd is dus rijp voor een film. Als de gestreste risicoanalist Sarah (Sanne Langelaar) in het Groningse Garnwerd aankomt is ze zo wereldvreemd dat het lijkt alsof ze nog geen stofzuiger kan aanzetten. Daar komt snel verandering in dankzij de gastvrije dorpelingen; al snel gaat het haar los en worden de hakken voor sneakers ingeruild. Liefdeskandidaten zijn er ook: importbuurman Berend die aanvankelijk verliefd lijkt te zijn op zijn schuurmachine en Klaas, de eigenaar van de dorpssuper. Het blijkt een keuze tussen een romantische soulmate en een man die kan kussen dat de aarde ervan beeft. Maar: „Aardbevingen, daar maken we geen grappen over hier in Groningen.”

Die goedmoedige sfeer tekent deze film: dit is plattelandsfeelgood zonder cynisme. Sarah leert stofzuigen en eitjes koken en blijkt een stuk handiger dan ze zelf had gedacht. Ze wordt vriendelijk terechtgewezen om haar vooroordelen over ‘steuntrekkers’ – mogen we niet blij zijn dat we in een land wonen waar een vangnet is voor mensen zonder inkomen? En zonder dat er al te veel nadruk op wordt gelegd, geeft een diverse cast een harmonieus en kleurrijk beeld van gemeenschapszin. Zo kan een dorpsidylle er dus ook uitzien.

Net als in de serie en plattelandsdocu A Few Mornings, an Evening van Astrid van Nimwegen, die deze week ook in de filmtheaters uitkomt, heeft het iets rustgevends om naar het landelijke leven te kijken. Dat is geen verrassing; beide films blijven ook nadrukkelijk aan de veilige kant van de breuklijnen van onze tijd.

https://www.youtube.com/watch?v=RvdBoqeqKeo