Staat betaalt 900 miljoen euro aan onteigende SNS Reaal-beleggers

De Nederlandse staat heeft zo’n 900 miljoen euro uitgekeerd aan obligatiehouders van de in 2013 genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal. Daar heeft demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën, D66) de Tweede Kamer donderdag over geïnformeerd. De Hoge Raad bepaalde vorig jaar in april al dat mensen met obligaties die hun investering door de nationalisering kwijtraakten, gecompenseerd moesten worden.

In juni van vorig jaar heeft het ministerie van Financiën een aanvraagloket geopend, waar afgelopen zomer ongeveer 5.100 aanvragen werden beoordeeld. 99 procent werd gehonoreerd. De ongeveer 900 miljoen bestaat uit twee delen: iets meer dan 700 miljoen aan schadeloosstelling, en 200 miljoen aan rente over het uit te keren bedrag sinds 2013. Na de betaling is het proces van schadevergoeding „afgerond”, schrijft het ministerie.

In 2013 werden SNS Reaal en SNS Bank genationaliseerd, omdat de vastgoedtak van de verzekeraar en bank, Property Finance, het bedrijf in de problemen bracht. De interventiewet stond het kabinet toe om in te grijpen. Aandeelhouders kregen geen vergoeding, omdat hun belegging niets meer waard zou zijn, maar via rechtszaken probeerden ze toch tegemoetkoming af te dwingen. Bij het bericht over de uitkering van de schadevergoeding van het ministerie van Financiën wordt vermeld dat er sinds 2013 „belangrijke stappen zijn gezet” om te voorkomen dat de belastingbetaler nog eens voor de kosten van falende banken moet opdraaien.


Lees ook
Deskundigen alsnog zeer kritisch op nationalisatie SNS Reaal

Het hoofdkantoor van de SNS Bank in Utrecht. Foto Ilvy Njiokiktjien