Sprinter Philipsen behaalt derde etappezege in Bordeaux

Tour de France De Brit Mark Cavendish werd tweede; Philipsen wist hem meters voor de finishlijn in te halen. De Eritreeër Biniam Girmay eindigde als derde.
Jasper Philipsen was Mark Cavendish te snel af.
Jasper Philipsen was Mark Cavendish te snel af. Foto Marco Bertorello/AFP

De Belg Jasper Philipsen heeft vrijdag de derde massasprint van de Tour de France gewonnen in Bordeaux, zijn derde winst deze week. De sprinter van Alpecin–Deceuninck versloeg Mark Cavendish, die tekortschoot. Het zou de 35ste etappezege van Cavendish zijn geweest, een record.

Philipsen verklaarde na afloop van zijn overwinning: „Dit is een droom-Tour. Wie mij een week geleden had gezegd dat ik nu al op drie zou staan, had ik voor gek verklaard.” Philipsen werd bijgestaan door ploeggenoten Mathieu van der Poel en Søren Kragh Andersen, over wie hij zei: „Ik denk dat we van een echte teamprestatie kunnen spreken. Zonder hen was dit niet mogelijk.”

Biniam Girmay, Luca Mozzato en Dylan Groenewegen kwamen als derde, vierde en vijfde over de finishlijn. De Deense Jonas Vingegaard behoudt de gele trui. Zaterdag rijdt de Tour door naar Limoges, zondag beklimmen de wielrenners de Puy de Dôme. Op 23 juli eindigt de Tour in Parijs.

Lees ook Verslag doen van invallen, arrestaties en leugens in een Franse wielerzomer