Sporting is de echte graadmeter voor PSV na simpele zege bij Willem II

Een dag zat er tussen en wat kilometers, maar verder was vooral veel hetzelfde in Estádio António Coimbra da Mota in het Portugese Estoril en het Koning Willem II stadion in Tilburg: ruim 70 procent balbezit, ongeveer 700 passes, waarvan 90 procent naar de juiste kleur. En dus won PSV zaterdag net zo simpel met 2-0 van Willem II als Sporting Portugal dat vrijdagavond met 3-0 deed bij het kleine Estoril. De landskampioen van Nederland staat na zeven wedstrijden bovenaan in de Eredivisie met 21 punten, hetzelfde aantal waarmee Sporting leidt in de Liga Portugal. Zelfs het aantal gescoorde goals is gelijk: 25.

In de aanloop naar het duel in de Champions League tegen Sporting, dinsdagavond in Eindhoven, is PSV in de nationale competitie vooralsnog onaantastbaar. Coach Peter Bosz kon zich veroorloven om topscorer Luuk de Jong een rustdag te geven. Zijn vervanger Ricardo Pepi, vorig jaar als invaller al zeven keer succesvol in de Eredivisie, maakte beide doelpunten. Ook vleugelaanvallers Johan Bakayoko en Noa Lang begonnen op de bank. Zij kregen nog wel speelminuten toen Bosz na rust naar hartelust vijf keer wisselde. Alleen die ene wissel deed pijn: in de 71ste minuut verliet Joey Veerman het veld met een liesblessure. Het is onzeker of de middenvelder tegen Sporting kan meedoen.

‘Geen uitdaging’

Uitgerekend Veerman wordt vaak als voorbeeld genoemd voor de spagaat van PSV: meestal weinig weerstand in de competitie, „geen uitdaging” zoals de middenvelder eerder dit seizoen zelf zei na de 7-1 zege bij Almere City. Maar in de Champions League wordt ineens een veel hoger niveau geëist. PSV speelde soms fraaie driehoekjes in het eerste duel bij Juventus. Maar de Italianen bleken op beslissende momenten duidelijk sterker: 3-1. Vorig seizoen lukte het PSV om zich na een dreun in het openingsduel tegen Arsenal (4-0) op te trekken aan het niveau van clubs uit sterkere competities in Europa. PSV haalde de achtste finales, waarin het nipt werd uitgeschakeld door latere finalist Borussia Dortmund. Maar of dat opnieuw lukt?

Het duel tegen Sporting is een goede graadmeter. De Portugese ploeg is met Benfica en FC Porto een van de drie traditionele topclubs in een kleinere competitie, zoals PSV met Feyenoord en Ajax. Trainer Rubén Amorim probeert net als Bosz met dominant voetbal een team te bouwen dat ook Europees kan presteren. De waarde van zijn selectie wordt door Transfermarkt.nl geschat op 383 miljoen euro, tegen 320 miljoen euro voor PSV. Na de landstitel van vorig seizoen, met tien punten voorsprong, slaagde Sporting erin de Zweedse topscorer Viktor Gyökeres en de Deense international Morten Hjulmand te behouden. Dit seizoen werden miljoenen geïnvesteerd in de Deense spits Conrad Harder en de Belgische verdediger Zeno Debast.

Bosz kritisch

PSV investeerde het hoogste transferbedrag (twaalf miljoen euro) in Malik Tillman, de Amerikaanse middenvelder van Bayern München die vorig jaar al op huurbasis in Eindhoven actief was. Verder overheerste blijdschap dat Olivier Boscagli, Jerdy Schouten, Veerman en Bakayoko behouden bleven. Op het laatste moment kwamen transfervrij nog Rick Karsdorp (tegen Willem II invaller met een assist bij de tweede goal) en de 35-jarige Kroaat Ivan Perisic, die voor het eerst in de basis begon maar nog niet speelgerechtigd is in de Champions League.

Een surplus aan goede voetballers was genoeg voor winst tegen Willem II – transferwaarde 11 miljoen euro. Toch bleef Bosz na afloop kritisch. „We hebben niet onze beste wedstrijd gespeeld.” Zoals hij vorige week ook minpunten benoemde na de 3-1 winst bij Fortuna Sittard. De kern? „We moeten in een hoger tempo spelen, er gelijk bovenop zitten als we de bal verliezen, zodat we ze geen tijd geven.” Kwaliteiten die PSV vorig seizoen vaak superieur maakten in de Eredivisie en uiteindelijk ook een stap verder brachten in Europa. Maar uitgerekend die kwaliteiten waren in de aanloop naar het duel tegen Sporting nog weinig te zien, ook niet in Tilburg.