SpaceX stuurt onbemande maanlander de ruimte in

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft donderdag een onbemande maanlander de ruimte in gestuurd. De Falcon 9-raket, met aan boord de maanlander Odysseus, vertrok even na 07.00 uur Nederlandse tijd vanaf het Kennedy Space Center in de Amerikaanse staat Florida, aldus SpaceX. De lancering stond eigenlijk voor woensdag gepland, maar deze werd vanwege problemen met het brandstofsysteem van de lander uitgesteld.

De reis naar de maan zal ongeveer een week duren. Het is de bedoeling dat de Odysseus, van het type Nova-C van het bedrijf Intuitive Machines, rond 22 februari landt op een krater bij de zuidpool van de maan. Daar zal het onderzoek doen naar die krater, waar in de toekomst mogelijk ook astronauten heen gestuurd worden. De lander zal gegevens verzamelen over onder meer ruimteweer en technologieën om precisielandingen te maken.

Als de operatie lukt, zou het de eerste keer zijn dat een Amerikaanse missie een zachte landing op de maan weet te maken sinds het Amerikaanse Apollo-ruimteprogramma (1961-1972) van de NASA én wordt het de eerste keer dat een commercieel bedrijf dit voor elkaar krijgt. De laatste Amerikaanse landing op de maan vond plaats in 1972, met de Apollo 17. Drie eerdere pogingen tot een zachte landing door een commercieel bedrijf zijn niet succesvol verlopen.


Lees ook
Zo, om 11.25:58 uur, stort er een stuk raket neer op de maan

Lancering van de Chinese maanmissie op 24 oktober 2014. Een rakettrap buitelt nu op de maan af.