SP wil nu álle bezuinigingen op de ouderenzorg van tafel

Lilian Marijnissen (SP) tijdens een schorsing van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Lilian Marijnissen (SP) tijdens een schorsing van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Bart Maat

De zorg is doorgaans nooit een groot verkiezingsthema, maar daar lijkt SP-leider Lilian Marijnissen tijdens deze Algemene Politieke Beschouwingen verandering in te willen brengen. Ze begint haar bijdrage met de deels teruggedraaide bezuinigingen (225 miljoen euro) op de ouderenzorg. „Dat is goed nieuws”, zegt ze, om te vervolgen met de opmerking dat de overige 235 miljoen aan bezuinigingen gewoon doorgaan. „Dat kan niet. Die moeten ook van tafel.” Uit onderzoek blijkt keer op keer dat kiezers zorg altijd een van de belangrijkste onderwerpen vinden. Ook voor de SP is de zorg al jaren een belangrijk thema.

De begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is samen met die van Sociale Zaken en Werkgelegenheid altijd de grootste, allebei rond de 110 miljard. Met de vergrijzing nemen de kosten de komen jaren alleen maar toe. Dat moet anders, vindt ook Marijnissen. Ze zegt dat de zorg zeker goedkoper kan en wijst op hoge winstuitkeringen, de vele managers, kosten van reclame en private equity: „Er is allerlei geld voor zorg dat niet naar de zorg gaat.” De SP komt donderdag samen met de ChristenUnie met een voorstel om de activiteit van private equity-bedrijven in de zorg te verbieden.

VVD-fractievoorzitter Hermans vindt de opstelling van de SP iets te makkelijk, zei ze eerder in het debat. Volgens de VVD kan de politiek „lastige keuzes” als het om de financiële toekomst van de zorg niet uit de weg gaan, ook vanwege het grote personeelstekort in de sector.

Lees ook: Deel van de bezuinigingen ouderenzorg in 2024 van de baan


Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kamer wil extra koopkrachtsteun, maar is er ook verdeeld over