Singapore executeert voor het eerst in twee decennia een vrouw

Doodstraf Jaarlijks wordt ongeveer een tiental mensen geëxecuteerd in Singapore door middel van verhanging. 80 procent van de bevolking was in 2021 voorstander van de doodstraf.

Een demonstrant tegen de Singaporese doodstraf.
Een demonstrant tegen de Singaporese doodstraf.

Foto Fazry Ismail/EPA

Singapore bereikte vrijdag een macabere mijlpaal: voor het eerst in twintig jaar werd een vrouw geëxecuteerd in het Aziatische stadstaatje. De 45-jarige Singaporese Saridewi Djamani werd in 2018 veroordeeld voor het smokkelen van zo’n dertig gram heroïne, en werd vrijdagochtend bij zonsopkomst opgehangen. Alleen president Halimah Yacob had de executie kunnen dwarsbomen door een presidentieel pardon aan te bieden, maar zij greep niet in. De rechtszaak en de uiteindelijke executie werden door actiegroepen als Amnesty International fel afgekeurd.

In Singapore is het rechters verplicht de doodstraf op te leggen voor drugssmokkel, tenzij een veroordeelde op de een of andere manier verminderd toerekeningsvatbaar is. De verdediging van Djamani stelde dan ook dat zij door ontwenningsverschijnselen geen accurate verklaring had gegeven bij haar verhoor. De rechter zei dat ze „hoogstens milde tot matige afkickverschijnselen van methamfetamine [straatnaam: chrystal meth] vertoonde terwijl de verklaring werd afgenomen”, en dat haar verklaring dus bindend was.

Jaarlijks wordt ongeveer een tiental mensen geëxecuteerd in Singapore door middel van verhanging met een lang touw – daarbij breekt de veroordeelde als het goed is de nek, in plaats van dat hij of zij verstikt door de strop. In 2020 en 2021 heeft het stadstaatje geen executies uitgevoerd vanwege de coronapandemie, maar in 2022 hervatte het land de verhangingen weer in een nog hoger tempo, onder luid protest van actiegroepen. Onder de bevolking is de steun voor de doodstraf tanende maar hoog volgens overheidsstatistieken: in 2005 was 95 procent van de bevolking nog voorstander, in 2021 was dat nog 80 procent.

Singapore treedt sinds jaar en dag keihard op tegen drugsgebruikers- en criminelen. Een wietgebruiker kan tot tien jaar celstraf krijgen, en Het Centraal Bureau Narcotica van Singapore zei: „De doodstraf wordt alleen toegepast bij de meest serieuze vergrijpen, zoals het smokkelen van grote hoeveelheden drugs die schadelijk zijn voor drugsgebruikers, hun families en de maatschappij in het algemeen.”

Doorgaans krijgen veroordeelden een week van tevoren te horen dat ze geëxecuteerd zullen worden. Ze mogen dagelijks bezoek ontvangen, maar wel van achter een glazen wand waardoor fysiek contact onmogelijk is. Ze mogen nog een fotoshoot laten maken als herinnering voor familieleden.