Sifan Hassan pakt zilver op 5.000 meter achter Keniaanse Kipyegon

WK atletiek Hassan sluit met haar zilveren medaille op de 5.000 meter de WK af, nadat ze eerder al brons veroverde op de 1.500. Op de 10.000 meter kwam ze vlak voor de finish ten val en greep ze naast de medailles.
Sifan Hassan (links) kwam net tekort om de Keniaanse topfavoriet Faith Kipyegon van het goud af te houden.
Sifan Hassan (links) kwam net tekort om de Keniaanse topfavoriet Faith Kipyegon van het goud af te houden. Foto Sarah Meyssonnier/Reuters

Sifan Hassan heeft bij de WK atletiek in Boedapest de zilveren medaille veroverd op de 5.000 meter. Alleen de Keniaanse topfavoriet Faith Kipyegon was in de eindsprint te snel voor de Nederlandse atlete. Kipyegon finishte in 14.53,88, kort voor Hassan die met een tijd van 14.54,11 over de finish kwam. De Keniaanse Beatrice Chebet pakte brons met een tijd van 14.54,33. De andere Nederlandse finalist, Maureen Koster, eindigde als twaalfde.

In een tactische race waarin geen van de loopsters het tempo hoog hield, begon Hassan zoals wel vaker achterin het veld. Voor het ingaan van de laatste ronde schoof ze op naar voren, waar ze de strijd aanging met Kipyegon, de wereldrecordhouder op de 5.000 meter die eerder dit WK ook al de 1.500 meter had gewonnen. Uiteindelijk kwam Hassan nét tekort. Ze behaalde haar tweede medaille op dit WK, nadat ze dinsdag al brons had veroverd op de 1.500 meter.

Na afloop toonde Hassan zich blij en „dankbaar” met haar medaille én haar WK. De 30-jarige atlete vertelde tegenover de NOS dat ze met weinig zelfvertrouwen aan het toernooi was begonnen en was gekomen om te leren. „Ik ben hartstikke blij met zilver, want ik heb vier maanden geleden een marathon gehad”, verwees ze naar haar marathondebuut in Londen, waar ze direct een sensationele overwinning boekte. Dat ze het moest afleggen tegen Kipyegon was dan ook niet zo gek. „Zij heeft een wereldrecord op deze afstand gelopen, is op de laatste 50 meter gewoon wat sneller”, aldus Hassan.

Beperkte voorbereidingstijd

Ze had een beperkte voorbereidingstijd op de WK, maar dat ze desondanks twee keer op het podium eindigde, stemt haar optimistisch. „Ik heb gezien wat ik kan en hoeveel meer ik in me heb”, zei ze met een grote glimlach. Op 8 oktober staat voor haar de marathon in Chicago op het programma, waarvoor ze in de tussentijd is blijven trainen. Over de vraag wat haar plannen zijn voor de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar – baan en/of marathon – liet ze zich niet uit. „We gaan het zien.”

Hassan maakte op de WK in Boedapest een uiterst ontspannen indruk, ondanks een val op de 10.000 meter, waardoor ze een schijnbaar zekere gouden medaille uit haar handen zag glippen. Ook op de Olympische Spelen in Tokio in 2021 deed ze aan drie afstanden mee, maar toen had ze „veel stress”. Hoe anders was het nu. „Elke race kreeg ik meer energie, meer vorm.”

Na de Spelen deed ze een stapje terug, om mentaal uit te rusten. Daarna trainde ze voor de marathon. Na haar succes in Londen is haar enthousiasme over de marathon alleen maar toegenomen. In haar serie op de 5.000 meter liep ze een aantal rondjes hard op kop. Na afloop bleken het trainingsrondjes: „Over zes weken loop ik weer een marathon, dus het leek me een goede training om negen rondjes lekker hard te gaan.”

Lees ook deze column van Danielle Pinedo: Bij Sifan Hassan gaan medailles en verhalen samen