Showdown vol symboliek: Trump op de eerste rij bij strijdbaar Super Bowl-optreden van Kendrick Lamar

In het Caesars Superdome-stadion in New Orleans is het rust in de Super Bowl. De finale van de Amerikaanse footballcompetitie NFL, dé Amerikaanse sportwedstrijd van het jaar, trok zondagnacht bijna 120 miljoen kijkers. Het team van de Philadelphia Eagles staat met 24-0 vóór. De kans dat tegenstander Kansas City Chiefs de eerste ploeg wordt met drie titels op rij – een three-peat – is flink afgenomen.

Het is tijd voor het meest prestigieuze muzikale intermezzo van mainstream America: de spectaculair opgezette halftime-show van de Super Bowl waar al jaren de grootste popsterren van het land optreden, van Michael Jackson en Madonna tot Bruce Springsteen en Beyoncé. Zondagnacht is Kendrick Lamar headliner. Een sterke timing, want een week nadat de rapper bij de Grammy Awards de meeste prijzen heeft gewonnen. Donald Trump woont als eerste zittende Amerikaanse president de finale bij. Dat is niet de gewoonte, onder meer vanwege de hoge beveiligingskosten.

Trump in de skybox

Het is een showdown vol symboliek. Op het veld: Kendrick Lamar die als eerste popartiest ooit de Pulitzer Prize won, onder meer voor hoe de rapper virtuoos de worsteling en emoties invoelbaar maakt van mensen om hem heen die een leven proberen op te bouwen temidden van structureel racisme, politiegeweld, armoede en criminaliteit – en van hemzelf als zwarte man in een door wit gedomineerde wereld.

En hoog in zijn skybox: Donald Trump, de bully in chief die in zijn eerste termijn eigenaren van Amerikaanse footballclubs opriep om spelers te ontslaan die in navolging van quarterback (spelverdeler) Colin Kaepernick op het veld knielden tijdens het afspelen van het Amerikaanse volkslied uit protest tegen onder meer raciale ongelijkheid en anti-zwart politiegeweld. Trump lanceerde aan het begin van zijn huidige termijn het „vernietigen” van diversiteitsbeleid als politiek speerpunt, en draaide al meerdere besluiten en wetten terug die inclusie en diversiteit zouden bevorderen.

Kendrick Lamar temidden van zwarte dansers die in witte, rode en blauwe kostuums de Amerikaanse vlag vormen.
Foto Timothy A. Clary/AFP

Bij voorbaat beladen show

Lamars show is daarmee bij voorbaat al beladen. Voor de aftrap van de finale heeft de National Football League (NFL) bekendgemaakt dat het de weinig aan de verbeelding overlatende ‘End Racism’-slogan die afgelopen jaren op het veld in de ‘end zone’ hing, vervangt door de abstractere kreet ‘Choose Love’. De halftime-show wordt sinds 2019 samen met het bedrijf Roc Nation van hiphopzakenman Jay Z georganiseerd – een poging van de NFL om in de context van Black Lives Matter, én kritiek op hoe de competitie met protesterende sporters omgaat, een inclusiever profiel neer te zetten.

Acteur Samuel L. Jackson verwelkomt in vol ‘Uncle Sam’-kostuum, inclusief hoge hoed met stars and stripes, en met galmende showstem, het publiek bij „The Great American Game”. Tegelijk begint Kendrick Lamar, op zijn hurken op de motorkap van een Buick uit de jaren 80, een fragment uit Bodies te rappen, eerst murmelend en langzaam de energie opvoerend. „The revolution is about to be televised”, declameert hij. „You picked the right time but the wrong guy.” Samuel L. Jackson (‘Uncle Sam’) protesteert: „Nee, nee, nee! Te luid! Te roekeloos! Too ghetto!

Op het veld vormen zwarte dansers in witte, rode en blauwe kostuums de Amerikaanse vlag. Het is, juist op dit podium en voor dit publiek, een strijdbaar statement. Van wie is de vlag? Uit wie denken jullie dat dit land bestaat? Wie hebben historisch voor dat ‘grootse Amerika’ van Trump de zwaarste prijs betaald?

In een dertien minuten durend en aanstekelijk energiek concert, en steeds omringd door een bijzonder krachtige groepschoreografie (‘Uncle Sam’: „Ik zie dat je je homeboys hebt meegenomen”), combineert Lamar op krachtige wijze het traditioneel bombastische spektakel van de halftime-show met zijn energiek en indringend gerapte, gelaagde teksten en symboliek, in klassiekers als ‘DNA.’ en ‘HUMBLE.’ En wordt bijgestaan door zangeres SZA, met wie hij de meer ingetogen duetten ‘luther’ en ‘All The Stars’ vertolkt. Dat vindt ‘Uncle Sam’ mooi. „Dit is waar Amerika van houdt”, zegt Jackson. „Leuk en kalm.”

Kendrick Lamar op zijn hurken op de motorkap van een Buick uit de jaren 80.
Foto Erik S. Lesser/EPA

Dé track

Dan is het toch tijd voor dé track. De spijkerharde Grammy-winnaar ‘Not Like Us’ waarmee Kendrick Lamar zijn strijd met rivaal Drake vorig jaar vernietigend in zijn voordeel besliste. Tennisgrootheid Serena Williams, net als Lamar afkomstig uit Compton, Los Angeles, doet op het podium de Crip Walk – een danspas waarmee leden van de Crips-gang traditioneel met snel voetenwerk de letters C.R.I.P. spellen. Het publiek joelt het uit na een punchline waarmee Lamar Drake schmierend als pedofiel neerzet. De dansers in rode, witte en blauwe kostuums, liggen inmiddels bewegingsloos en hoekig op de grond.

Voor degenen die daarna, zoals Lamar grijnzend aanraadt in zijn afsluitende nummer ‘tv off’, inderdaad de televisie hebben uitgezet: het lukte de Kansas City Chiefs niet footballgeschiedenis te schrijven. Ze verloren de finale met 40-22.