Separatist Puigdemont zet eerste stappen op Spaanse bodem sinds 2017

Een naïeve actie of een moedig statement? Carles Puigdemont, de man die Catalonië in 2017 eenzijdig onafhankelijk verklaarde, is donderdag in Spanje gezien toen hij voor het eerst sinds zijn vluchtactie voet aan de grond zette in zijn thuisland. De politicus, die sinds 2019 in het Europees Parlement zit voor de Catalaanse politieke partij Junts, werd gezien op een bijeenkomst voor zijn aanhangers in Barcelona. Naar verwachting zal hij later op de dag gearresteerd worden.

In een woensdag gepubliceerde video had Puigdemont zijn aanhangers al opgeroepen om ’s ochtends naar het Catalaanse parlementsgebouw te komen. Daar is Salvador Illa, winnaar van de afgelopen verkiezingen, om 10.00 uur benoemd tot nieuwe president van Catalonië. Puigdemont wilde, beschermd door zijn aanhangers, zich een weg banen tot de parlementszaal om zich daar uit te spreken tegen het Hooggerechtshof in Spanje, dat de oud-president van Catalonië onlangs weigerde gratie te verlenen.

Puigdemont vluchtte in 2017 naar België, nadat Madrid een arrestatiebevel had uitgevaardigd tegen alle betrokkenen bij de organisatie van het illegaal verklaarde onafhankelijkheidsreferendum. Vanuit Waterloo bleef hij zijn partij Junts aansturen.

Even leek Puigdemont zonder problemen terug te kunnen keren naar Spanje, toen het Spaanse parlement een wetsvoorstel om de separatistische betrokkenen bij het referendum gratie te verlenen afgelopen mei goedkeurde, maar een maand later maakte het Spaanse Hooggerechtshof op hem een uitzondering. Reden: Puigdemont wordt ook verdacht van verduistering van overheidsgelden.