Scheepsbouwer Oceanco bestraft om fout hout op superjacht Jeff Bezos

Het Openbaar Ministerie heeft een strafbeschikking van 150.000 euro opgelegd aan de Nederlandse jachtbouwer Oceanco, meldt het OM in een persbericht. De jachtbouwer heeft „fout hout” uit Myanmar gebruikt op de Koru, het superzeiljacht dat Oceanco bouwde voor miljardair Jeff Bezos, bleek vorig jaar uit onderzoek van NRC.

Oceanco uit Alblasserdam krijgt de boete vanwege het overtreden van de Europese Houtverordening. Die wet verbiedt de import van illegaal gekapt hout, en schrijft voor dat handelaren er alles aan moeten doen om uit te sluiten dat het hout dat zij naar de Europese Unie halen illegaal gekapt is. Volgens het OM ging dat mis bij het superjacht van Bezos, oprichter van online warenhuis Amazon, eigenaar van de Washington Post en de een-na-rijkste persoon ter wereld. Zijn jacht is met 127 meter en een geschatte prijs van een half miljard euro waarschijnlijk het grootste en duurste zeiljacht ooit in Nederland gebouwd.

Nagelaten

Jachtbouwer Oceanco kocht in 2022 via een Turks houtbewerkingsbedrijf teakhouten meubelen voor het schip en teakhout voor de afwerking ervan. Beide waren afkomstig uit Myanmar, maar Oceanco deed geen onderzoek naar de herkomst. „Het is dus niet meer vast te stellen of dit hout legaal of illegaal is gekapt”, schrijft het Openbaar Ministerie, dat niet bekend heeft gemaakt om welk Turks bedrijf het gaat.

Ook het teakhout voor het dek van de Koru komt uit Myanmar. Dit kocht Oceanco deels bij de Duitse houthandelaar Alfred Neumann GmbH. Volgens het OM zijn er aanwijzingen dat ook de herkomst van dit hout niet te verantwoorden is, maar dat valt Oceanco niet te verwijten. De verantwoordelijkheid voor het onderzoek naar de herkomst ligt immers bij het bedrijf dat het hout als eerste op de Europese markt brengt – in dit geval Alfred Neumann GmbH. Het OM heeft de Duitse autoriteiten ingelicht over deze zaak. Het bedrijf reageert niet op vragen van NRC.

Ook Oceanco beantwoordt geen vragen. In het persbericht van het OM staat dat het bedrijf nooit de intentie had om de houtwet te overtreden, maar bevestigt het dat het inderdaad heeft nagelaten de herkomst te onderzoeken. Sinds 2019 neemt het geen opdrachten meer aan van klanten die Myanmarees teakhout op hun jacht willen, laat het weten. De opdracht voor de bouw van de Koru stamt van vóór die tijd.

Taakstraffen

Eind 2022 werden twee Nederlandse houthandelaren veroordeeld tot taakstraffen van 240 respectievelijk 90 uur omdat zij illegaal hout uit Myanmar importeerden. Uit onderzoek van NRC in 2023 bleek dat deze handelaren dit hout onder meer inkochten voor een jacht van Oceanco. De jachtbouwer werd in die zaak niet vervolgd.

Myanmarees teak is zeer gewild in de scheepsbouw: het is sterk en stroef, zodat je niet uitglijdt op een nat dek. Maar Myanmar kampt met hevige corruptie, waardoor er meer wordt gekapt dan de overheid officieel toestaat. Bovendien gaan de opbrengsten van de teakverkoop deels naar het leger, dat al decennia beschuldigd wordt van ernstige mensenrechtenschendingen, onder andere door de Verenigde Naties.

Sinds 2017 is het „onmogelijk” om het risico dat teak uit Myanmar illegaal is gekapt tot een verwaarloosbaar niveau terug te brengen, zo oordelen deskundigen van de Europese Commissie. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die toeziet op naleving van de houtverordening, komt dit er in de praktijk op neer dat legale import van teak uit Myanmar onmogelijk is.

Naast de houtverordening gelden er sinds 2021 ook Europese sancties voor de import van teak uit Myanmar. De Europese Unie legde in 2021 sancties op aan het Myanmarese regime, nadat het leger een staatsgreep pleegde en zo een einde maakte aan jaren van broze democratische hervormingen. Onder meer het staatsbosbedrijf Myanma Timber Enterprise (MTE) belandde op de sanctielijst. Sinds de coup heeft het leger volledige controle over MTE, dat een monopolie heeft op de productie van Myanmarees teak.

Toch ging de import van Myanmarees teakhout ook na de sancties door, wegens verschillen in interpretatie en handhaving van de sancties tussen de Europese lidstaten, bleek in 2023 uit onderzoek van NRC en het journalistenconsortium ICIJ. In Italië en Polen was er bijvoorbeeld toch ruimte om nog teak uit Myanmar te importeren.