In Soedan zouden 220.000 kinderen en meer dan 7.000 zwangere en net bevallen vrouwen „de komende maanden kunnen sterven als gevolg van honger”. Daarvoor waarschuwt Hulporganisatie Save the Children, op basis van nieuwe cijfers over honger in het land, waar al bijna een jaar een oorlog woedt tussen het staatsleger en de paramilitaire groepering RSF. „De voedselsituatie in Soedan is een van de ergste in de wereld,” zegt de lokale directeur van de hulporganisatie. Eerder deze week meldde Unicef al dat een stijging te zien is in het aantal kinderen dat doodgaat aan oorzaken gerelateerd aan ondervoeding.
Meer dan 2,9 miljoen Soedanese kinderen zijn acuut ondervoed. Zo’n 729.000 kinderen onder de vijf jaar oud lijden zelfs aan ernstige acute ondervoeding, wat volgens internationale maatstaven de gevaarlijkste en dodelijkste vorm van honger is. Save the Children baseert zich op nieuwe cijfers van het Nutrition Cluster in Sudan, een samenwerkingsverband tussen verschillende hulporganisaties, waaronder de Verenigde Naties.
Lees ook
In Soedan woedt een van de ernstigste vernietigingsoorlogen ooit in Afrika
In totaal lijden 17,7 miljoen Soedanezen, meer dan 37 procent van de bevolking, honger volgens de VN-organisatie voor Humanitaire Zaken (OCHA). Door het gewapende machtsconflict in het land zijn sinds april 2023 de voedselproductie en -import ingestort. Ook het transport van eten en drinken is bemoeilijkt. Voedselprijzen zijn in minder dan een jaar tijd met 45 procent toegenomen.
Gebrek aan financiering en toegang
Op elke twee personen in Soedan heeft er één humanitaire hulp nodig om te voldoen in basisbehoeften, aldus OCHA. Save the Children spreekt van „een ongekend gebrek aan financiering” voor noodhulp in Soedan. Vorig jaar kregen hulporganisaties slechts genoeg financiering om aan 23 procent van de totale behoeften in het land te voldoen; dit jaar is nog maar 5,5 procent gefinancierd.
Ook is er „een kritiek gebrek aan toegang” tot mensen die hulp nodig hebben. Door toenemend geweld zou het aantal gebieden dat moeilijk te bereiken is in slechts één maand zijn toegenomen met 71 procent. Een deel van de infrastructuur voor voedselhulp is vernietigd in de gevechten, zoals de enige fabrikant van speciaal voedsel voor kinderen en vrouwen met acute ondervoeding.
Volgens deskundigen is het einde van het conflict – en van de honger – nog lang niet in zicht. „Dat vorig jaar geen zaden konden worden geplant, betekent vandaag geen voedsel. Vandaag niet kunnen planten, betekent morgen geen voedsel,” zegt Save the Children.
In minder dan een jaar tijd heeft de oorlog bijna 14.000 slachtoffers gemaakt. Meer dan 8 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld, van wie veruit de meesten binnen Soedan zelf.