Sabotage Nordstream-leiding leidde tot grootste lek aller tijden van het broeikasgas methaan

Vanuit de gesaboteerde Nordstream-gaspijpleidingen in de Oostzee is er 465.000 ton methaan naar de lucht ontsnapt. Het is veruit de grootste lekkage van het broeikasgas methaan tot nog toe. Dat hebben wetenschappers berekend in een studie die in Nature is gepubliceerd.

Via een aanslag met explosieven scheurden op 26 september 2022 drie van de vier Nordstream-pijpleidingen die aardgas van Rusland naar Europa transporteerden. Hoewel de pijpleidingen op dat moment niet operationeel waren, zaten ze wel vol met op druk gebracht gas. In de dagen daarna ontsnapte veel gas naar de lucht, te herkennen aan heftig geborrel aan het zee-oppervlak. Een internationale groep van 68 wetenschappers verzamelde allerlei gegevens om een zo goed mogelijke schatting te maken van de hoeveelheid ontsnapt gas.

Piek in concentratie

Zo simuleerden ze in een computermodel de scheuring van de pijpleidingen. Daarnaast verzamelden ze gegevens van metingen die waren gedaan vanaf zee, vanuit schepen en vliegtuigen, vanuit meettorens in onder meer Noorwegen en Zweden, en met satellieten. Zo konden ze achterhalen dat van het ontsnapte gas slechts een klein deel was opgelost in zee, en zich door golfwerking en wind had verspreid. In een aparte, tegelijk verschenen publicatie berekenen vijf van de onderzoekers dat in 14 procent van de Oostzee de concentratie methaan tijdelijk piekte, en tot vijf keer zo hoog was als normaal.

Veruit het meeste methaan ontsnapte naar de lucht. De onderzoekers komen uit op een hoeveelheid van 465.000 ton. Dat is veruit de grootste methaanlekkage tot nog toe. Het vorige record stond op 131.000 ton methaan, dat vrijkwam in de tweede helft van 2023, na een ongeluk bij een olie- en gasveld in Kazachstan, vlakbij de Kaspische Zee.

Hoewel er door de aanslag op de Nordstream-pijpleidingen in korte tijd enorm veel methaan vrij kwam, zetten de onderzoekers de lekkage in perspectief door het ontsnapte volume te vergelijken met de totale, door de mens veroorzaakte uitstoot van methaan in het jaar 2022. Het gaslek had een aandeel van 0,1 procent.

Veestapel en vuilstort

Lekkages van olie- en gaspijpleidingen zijn een belangrijke oorzaak van de toegenomen concentratie methaan in de lucht, naast bijvoorbeeld een groeiende veestapel en een toenemend aantal vuilstortplaatsen. In 2021 hebben onder meer de Verenigde Staten en Europa afgesproken dat in 2030 de wereldwijde, door de mens veroorzaakte uitstoot van methaan 30 procent lager moet liggen dan in 2020.

De nu gepubliceerde, uitgebreide analyse komt opvallend dicht in de buurt van de eerste grove schatting die drie Cypriotische onderzoekers in januari 2024 publiceerden in iScience. Ze verwerkten gegevens over onder meer gasdruk, gasinhoud van de leidingen, grootte van de scheuren in een model en kwamen uit op een lek van 478.000 ton. Het klimaateffect van het ontsnapte broeikasgas is volgens hen te vergelijken met de hoeveelheid CO2 die zou vrijkomen bij de productie van de cement voor het bouwen van 27 exemplaren van de 828 meter hoge Burj Khalifa-toren in Dubai.