Rutte wil geen nieuw energieprijsplafond: ‘ongericht en heel kostbaar’

Stephan van Baarle (Denk) in debat met Sophie Hermans (VVD) tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.
Stephan van Baarle (Denk) in debat met Sophie Hermans (VVD) tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto Bart Maat

Demissionair minister-president Mark Rutte wil geen extra maatregelen nemen om de prijs van energie laag te houden. Hij verwacht niet dat de energieprijzen gaan stijgen, mede omdat de gasvoorraden goed zijn gevuld en er nu lng als alternatief is. Hij is dan ook geen voorstander van een prijsplafond: „Dat is een heel dure paraplu, terwijl er geen regen wordt verwacht”. Dat is volgens hem „heel ongericht en buitengewoon kostbaar”.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver vraagt wat er gaat gebeuren, mocht de energieprijs tegen de verwachting in toch omhoog gaan. Daarop reageert Rutte: „Stel dat de hemel naar beneden komt, dan kun je snel een regeling in het leven roepen zoals we vorig jaar hebben gedaan.” De „190 euro kunnen we zo weer in werking laten treden.” Vorig jaar kreeg elk huishouden in november en december dat bedrag als tegemoetkoming in de energiekosten.

Denk-leider Stephan van Baarle wil van de premier weten wat het kabinet gaat doen om te voorkomen dat Nederlanders deze winter weer kaarsen moeten aansteken omdat de electriciteit te duur is. Rutte benadrukt dat juist voor de kwetsbare groepen besloten is om het noodfonds energie te verlengen. Het noodfonds, dat steun biedt aan huishoudens met een laag inkomen en hoge energiekosten, is volgens Rutte effectiever dan een prijsplafond.

In de energiebelasting verlagen, zoals onder meer het CDA wil, ziet Rutte niets. De investeringen moeten toch worden betaald, zegt Rutte, dus moet het geld ergens anders vandaan worden gehaald. „Mensen zullen het toch merken.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Dag 2 Algemene Politieke Beschouwingen