Rutte erkent dat zijn eerste reactie op het enquêterapport Groningen niet goed was

Reacties rapport gaswinning Rutte zei twee weken geleden na de publicatie van het rapport enkel dat hij de conclusies hard en pijnlijk vond. Op vragen over politieke verantwoordelijkheid ging hij niet in.

Minister-president Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de wekelijkse ministerraad op 10 maart.
Minister-president Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de wekelijkse ministerraad op 10 maart.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Premier Mark Rutte heeft vrijdag toegegeven dat de toon van zijn eerste reactie op het enquêterapport over de gaswinning in Groningen niet goed was. Naar eigen zeggen was hij vermoeid door zijn bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kyiv. „Ik was die dag liever in bed gebleven. Maar dat is geen excuus.”

Het vernietigende rapport over de gaswinning kwam twee weken geleden naar buiten. Rutte liet toen enkel weten de conclusies „hard en pijnlijk” te vinden. Rutte, die zelf ook expliciet genoemd wordt in het rapport, ging vragen over politieke verantwoordelijkheid uit de weg. Hij liet toen weten eerst het rapport te willen lezen.


Lees ook: Het bewust wegkijken van de problemen in Groningen is symbolisch voor het tijdperk-Rutte

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw zei twee weken geleden naar aanleiding van het rapport dat de Groningers altijd gelijk hebben gehad. Aan NRC laat hij weten bij zijn reactie te blijven en achter Rutte te staan. „Wat probeerden uit te stralen, ik vanuit Groningen, Rutte vanuit hier (Den Haag, red.), is dat wij het een rapport vinden dat zo groot en zo ernstig is dat je daar goed naar moet kijken.”

Of Rutte zijn eerste reactie inderdaad niet goed was? „Ik geef geen recensies op reacties. Iedereen doet het op zijn eigen manier”, aldus Vrijbrief.

Officiële reactie

Vrijbrief liet ook weten dat het kabinet pas met een officiële reactie komt na het mei reces. „Het is niet netjes om een reactie te leveren voordat het debat heeft plaatsgevonden.” Tot die reactie er is zal hij wel proberen continue Groningers te woord te staan om hen te vertellen waar het kabinet mee bezig is.

Ook gaat hij komende tijd met Groningse bestuurders, organisaties en bewoners praten over de manier waarop het kabinet moet reageren op het rapport. Met de gesprekken hoopt Vrijbrief zoveel mogelijk draagvlak te vinden voor goede maatregelen.

De komende weken zullen fractiespecialisten uit de Tweede Kamer met de enquêtecommissie in gesprek gaan. Na 8 mei, aan het einde van het meireces, gaat de Kamer in gesprek met het kabinet.

Regionale en lokale politici van de aardbevingsregio in Groningen reageerden wel al op het rapport. Zij eisen dat het kabinet uiterlijk in september met een plan van aanpak komt voor de schadeafhandelingen.


Lees ook: Vernietigend enquêterapport: kabinet, Kamer en topambtenaren verantwoordelijk voor ‘rampzalige situatie’ Groningen