Rustig verlopen herdenking in Tweede Kamer
De herdenkingsceremonie voor oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer verliep zaterdagochtend rustig. In de centrale hal spraken Kamervoorzitter Martin Bosma en Frank van Sprang, Inspecteur-Generaal van de Krijgsmacht, een kleine groep nabestaanden van gevallenen toe, en Kamerleden. Leerlingen van een school in Den Haag droegen gedichten voor en er werden drie kransen gelegd, waarna het gezelschap een minuut stilte hield.
Voor de Nationale Dodenherdenking op de Dam zaterdagavond zijn speciale veiligheidsmaatregelen getroffen in verband met mogelijke protesten wegens de oorlog in Gaza. Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei heeft ook berichten ontvangen van mensen die bezwaar hebben tegen de aanwezigheid van Kamervoorzitter Bosma als PVV’er.
Zoals elke dag in de Tweede Kamer sinds 1960 werd een bladzijde omgeslagen van de Erelijst der Gevallenen, een groot boek met bijna 18 duizend namen van militairen en verzetsstrijders die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. „We herdenken helden van in vele vormen: vechters, saboteurs, mensen die joden hielpen onderduiken”, zei Bosma. „18 duizend mensen die de hoogste prijs betaalden voor vrijheid.”
De bladzijde die deze zaterdag werd omgeslagen was die van verzetsleider Gerrit Kastein, die in februari 1943, door de bezetters gevangengezet in het Kamergebouw, uit het raam sprong en overleed. Kastein is een van de „ongeveer 250 duizend Nederlanders die de dood in zijn gejaagd, in de vijf jaar dat de parlementaire democratie buitenspel stond en het op het Binnenhof oorverdovend en pijnlijk stil was”, zei Bosma.
Generaal Frank van der Sprang waarschuwde voor het gevaar dat Nederland de dreiging van oorlog in Nederland vergeet. „Is het bewustzijn van het risico op oorlog te ver weggezakt?”, vroeg hij zich hardop af. „Ik ben bang van wel. Het gaat nog te goed in Nederland en dat ga je misschien pas zien als het voorbij is, en dan is het te laat.” Hij riep daarom op te luisteren naar de „verhalen van mensen die oorlog hebben meegemaakt.”
De eerste van de drie kransen werd gelegd door Bosma en voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, namens de Staten-Generaal. Namens de ministerraad legden demissionair premier Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen een krans. Plaatselijke scholieren van de Johan de Witt scholengroep legden een derde krans.
Welkom in dit blog
In dit blog doet NRC verslag van de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op diverse plaatsen in het land vinden ceremonies plaats, onder meer:
- 11.00 uur: Herdenking Eerste en Tweede Kamer bij Nationaal Monument Erelijst van Gevallenen in Den Haag
- 13.30 uur: Ceremonie op Nationaal Ereveld Loenen
- 14.00 uur: Herdenking in Nationaal Monument Kamp Vught
- 19.00 uur: Herdenking bij Nationaal Monument Westerbork
- 19.30 uur: Herdenking op de Waalsdorpervlakte
- 19.30 uur: Nationale Militaire Dodenherdenking op de Grebbeberg
Om 20.00 uur is op de Dam in Amsterdam de Nationale Herdenking. Daarbij zijn dit jaar extra veiligheidsmaatregelen genomen, vanwege de kans op onaangekondigd pro-Palestijns protest. Bij de Nationale Herdenking zijn ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig. Onder meer burgemeester Femke Halsema zal een toespraak houden.