Na maanden van zware gevechten zijn Russische troepen het logistieke knooppunt Pokrovsk in de regio Donetsk tot op enkele kilometers genaderd. De strijd rond het spoorwegstadje is de laatste dagen „uitzonderlijk zwaar”, liet de commandant van de Oekraïense strijdkrachten, generaal Oleksandr Syrsky, woensdagavond weten via Facebook. De meeste inwoners – voor de grootschalige Russische invasie zo’n 60.000 – zijn de afgelopen maanden Pokrovsk al ontvlucht op aanwijzing van de Oekraïense autoriteiten.
Volgens de meest recente oorlogskaart van DeepState, een groep militaire analisten die nauwe betrekkingen onderhouden met de Oekraïense strijdkrachten, staan de meest vooruitgeschoven Russische eenheden inmiddels op zo’n drie kilometer van Pokrovsk.
Woordvoerder Nazar Volosjyn zei woensdag dat de Russen twee Oekraïense posities bij Pokrovsk hadden „vernietigd”. Volgens de Oekraïense generaal Syrksy moeten de Oekraïense strijdkrachten „ongebruikelijke beslissingen nemen om de weerbaarheid van de verdediging te vergroten en de bezetters op een meer effectieve wijze te vernietigen”. Hij gaf geen nadere details over de maatregelen waarop hij doelde.
Knooppunt voor het oosten
Pokrovsk is een belangrijk logistiek knooppunt voor de troepen langs de oostelijke frontlijn. Sinds de val van Avdiivka, in februari van dit jaar, zijn de Russen steeds verder in westelijke richting getrokken, met vermoedelijke Pokrovsk als voorlopig belangrijkste doelwit. De Russische opmars verliep traag en leidde tot enorme materiële en personele verliezen, maar de afgelopen twee maanden neemt het tempo steeds verder toe, vooral ten zuiden en zuidoosten van Pokrovsk.
Lees ook
Russische opmars in Oost-Oekraïne: burgers vertrekken, sommigen blijven
Een tekort aan mankracht aan Oekraïense zijde lijkt volgens militaire analisten de voornaamste oorzaak daarvan. „De situatie is kritiek en catastrofaal”, zei bataljonscommandant Serhi Filimonov dinsdag tegenover de Oekraïense omroep Soespilne. „Als we nu geen maatregelen nemen, zullen we binnenkort de stad Pokrovsk verliezen.”
Volgens Filimonov vullen de Russen hun bataljons in de regio elke maand aan met „minstens tweehonderd man”. Een Oekraïens bataljon bestaat doorgaans uit vierhonderd man. Het gevolg van de regelmatige verversing van de Russische eenheden is volgens Filimonov „meestal een buitensporige hoeveelheid vijandelijke mankracht”. Dat maakt het volgens hem mogelijk voor de Russen om de Oekraïense posities rond Pokrovsk tot zo’n dertig keer per dag aan te vallen.
Aanvallen in kleine groepjes
Het afgelopen jaar doen de Russen dat overwegend met kleine groepjes infanteristen, soms niet meer dan drie of vier. De tactiek lijkt daarbij met constante kleinere aanvallen op zoek te gaan naar zwakke punten in de Oekraïense defensie. Zodra zo’n plek is gevonden, worden grotere eenheden ingeschakeld.
Maar ook die Russische aanvallen gaan volgens Kyiv gepaard met kolossale verliezen. De Oekraïense officier Serhi Tsechotsky van de 59 Gemechaniseerde Brigade, die een belangrijke rol spelen bij de verdediging van Pokrovsk, zei woensdag in een interview dat alleen al de eenheden van zijn brigade in twee weken tijd bij Pokrovsk 2.883 Russische bezetters hadden „uitgeschakeld”. Bijna de helft van hen kreeg volgens Tsechotsky code 200, de Oekraïense term voor gesneuveld, de rest code 300, gewond.
Toch blijkt telkens dat de Oekraïense weerstand niet voldoende is, zoals eerder in de oorlog te zien was bij de belegering van Bachmoet, en een jaar later bij Avdiivka: eindeloze bombardementen, artillerie- en raketaanvallen, gekoppeld aan de inzet van tienduizenden soldaten blijken op den duur genoeg voor de Russen om de grotendeels vernietigde steden in te nemen. Nu liggen behalve Pokrovsk ook steden als Velyka Novosilka, Tsjasiv Jar, Koerachove, Torestsk, Vovtsjansk en Koepjansk vol in zo’n allesverwoestende vuurlinie.
Verlaging dienstplichtleeftijd
Eind november werd vooral vanuit de Verenigde Staten kritiek geuit op de Oekraïense beslissing om niet meer jonge mannen te mobiliseren voor de oorlog tegen Rusland. Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei in een interview dat Oekraïne „meer moet doen om zijn linies te versterken als het gaat om aantallen aan het front”. Washington suggereerde dat Oekraïne de mobilisatieleeftijd zou moeten verlagen van 25 naar 18 jaar.
Maar president Volodymyr Zelensky is een fel tegenstander van het gebruiken van „de jeugd van soldaten” om het gebrek aan militair materieel en opleidingscapaciteit te compenseren. „De prioriteit zou moeten zijn het leveren van raketten en het verlagen van Ruslands militaire potentieel, niet de Oekraïense dienstplichtleeftijd”, zo schreef Zelensky dinsdag in een bericht op X. „Het doel moet zijn om zoveel mogelijk levens te sparen, niet om wapens in de opslag te bewaren.”