Russische maanlander Loena-25 tijdens eerste landingspoging sinds 1976 neergestort op de maan

Ruimtevaart De mislukte Luna-25-missie is een grote teleurstelling voor Rusland, dat niet langer de grote ruimtespeler is die het tijdens de Koude Oorlog wel was. Als alles goed gaat landt volgende week een Indiase maanlander op de zuidpool.
De Luna-25 had eigenlijk maandag gecontroleerd op de maan moeten neerkomen.
De Luna-25 had eigenlijk maandag gecontroleerd op de maan moeten neerkomen. Foto Roskosmos/via AP

De eerste poging van de Russen om te landen op de maan in bijna vijftig jaar is mislukt. De onbemande Loena-25 is neergestort op de maan, meldt de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos zondag volgens Russische persbureaus. Vlak voor de crash was de maanlander in een „ongecontroleerde baan om de maan” geraakt. Zaterdag stopte plotseling alle communicatie. Wat er precies fout is gegaan, moet nog worden onderzocht.

Vorige week werd Loena-25 succesvol gelanceerd. Woensdag kwam het toestel in een baan om de maan terecht. Beoogde eindbestemming van de reis was de Boguslawski-krater op de zuidpool van de maan. Geopolitieke grootmachten investeren veel geld om dat te verkennen, omdat er waarschijnlijk ijs en zeldzame grondstoffen te vinden zijn. Dat kan benut worden om een toekomstige maanbasis van drinkwater te voorzien, maar ook om raketbrandstof te maken. Dat scheelt weer peperdure grondstoffentransporten vanaf aarde.

De mislukte Loena-25-missie is een grote teleurstelling voor Rusland, dat niet langer de grote ruimtespeler is die het tijdens de Koude Oorlog wel was. De toenmalige Sovjet-Unie slaagde er in 1966 als eerste in om een zachte maanlanding te bewerkstelligen. Vijf jaar eerder bracht het met Joeri Gagarin ook de eerste mens in de ruimte. Sinds 1976 deed Rusland geen pogingen tot maanlandingen meer. Komende week landt — mits alles goed gaat — een Indiase maanlander op de zuidpool.

Lees ook: Terug naar de maan, na een halve eeuw afwezigheid