Russische centrale bank verhoogt rente met 3,5 procentpunt om roebel op te krikken

Inflatie De roebel stond, met uitzondering van een korte periode vlak na de inval in Oekraïne, sinds de jaren negentig niet zo laag. De opstand van Wagner-leider Prigozjin eind juni zette de meest recente daling in.
Een valutahandelskantoor in Moskou. De roebel staat op het zwakste punt sinds Rusland begin 2022 Oekraïne binnen viel.
Een valutahandelskantoor in Moskou. De roebel staat op het zwakste punt sinds Rusland begin 2022 Oekraïne binnen viel. Foto Aleksandr Zemljanitsjenko/AP

De Russische centrale bank heeft dinsdag na een extra ingelaste vergadering een forse renteverhoging van 3,5 procentpunt doorgevoerd, in een poging de inflatie te bestrijden en de gekelderde roebel te versterken. De rente staat nu op 12 procent, zo melden internationale persbureaus. Met een kleine uitzondering vlak na de inval in Oekraïne begin 2022 stond de Russische munt sinds de val van de Sovjet-Unie in de jaren negentig niet zo laag.

Sinds het begin van dit jaar verloor de roebel een derde van zijn waarde. Voor 1 Amerikaanse dollar is momenteel 98 roebel nodig, voor 1 euro zo’n 108 roebel. Onder andere de westerse kapitaalvlucht door de oorlogssancties, de stilgelegde handel tussen Rusland en het Westen en de fors gestegen Russische militaire uitgaven dragen bij aan de zwakte van de munt. De opstand van Wagner-leider Jevgeni Prigozjin eind juni zette de meest recente waardedaling in.

Concreet betekent de zwakkere roebel dat Russische consumenten meer betalen aan geïmporteerde goederen. De Russische inflatie bedroeg het afgelopen kwartaal 7,6 procent. President Vladimir Poetins economisch adviseur Maksim Oresjkin bekritiseerde het Russische monetaire beleid maandag nog in een opiniestuk – het zou volgens hem „te losjes” zijn.

Lees ook: De roebel keldert, maar de Russische economie herstelt zich. Hoe kan dat?