Rusland vaardigt ook arrestatiebevel uit tegen Joelia Navalnaja, de weduwe van Navalny

Een rechtbank in Moskou heeft dinsdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Joelia Navalnaja, de weduwe van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dit betekent dat Navalnaja niet naar Rusland kan reizen zonder onmiddellijk te worden opgepakt. Momenteel woont Navalnaja in Berlijn. Ze wordt beschuldigd van deelname aan een extremistische organisatie. Eerder werd Navalny op die grond tot negentien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Op 16 februari 2024 overleed Aleksej Navalny in een Russisch strafkamp in het Noordpoolgebied, waar hij een gevangenisstraf van negentien jaar uitzat na veroordeeld te zijn voor extremisme. Pas ruim een week na zijn dood werd Navalny’s lichaam aan zijn moeder overhandigd. Bondgenoten vermoedden dat de Russische autoriteiten het lichaam vasthielden om snel autopsieonderzoek, waaruit sporen van vergiftiging naar boven konden komen, te voorkomen. Navalny overleefde in 2020 al eens vergiftiging door de Russische geheime dienst. Eenmaal hersteld in Duitsland, stapte hij op het vliegtuig terug naar Rusland.

Navalnaja reageerde op X dat mensen zich vooral moeten richten op de strijd tegen Poetin, en niet op haar arrestatiebevel. „Als je hierover schrijft, vergeet dan alsjeblieft niet het belangrijkste op te schrijven: Vladimir Poetin is een moordenaar en een oorlogsmisdadiger”, schreef ze. „Zijn plaats is in de gevangenis, en niet ergens in Den Haag, in een knusse cel met tv, maar in Rusland. In dezelfde (straf)kolonie en dezelfde cel van twee bij drie meter waarin hij Aleksej vermoordde.”


Lees ook

‘Om de oorlog vol te houden moet Poetin afwijkende meningen uitroeien’

‘Om de oorlog  vol te houden moet  Poetin afwijkende meningen  uitroeien’