Rusland arresteert twee journalisten vanwege vermeend werk voor organisatie van Navalny

Rusland heeft dit weekend twee journalisten aangehouden op verdenking van „extremisme”, vanwege het werk dat zij zouden hebben uitgevoerd voor de organisatie van Aleksej Navalny. Dat schrijft persbureau AP zondag. De twee Russische journalisten zitten minstens twee maanden in voorarrest voor het proces tegen hen begint. Er hangt hen een gevangenisstraf van maximaal zes jaar boven het hoofd.

Het gaat om de journalisten Konstantin Gabov, die onder meer gewerkt heeft voor persbureau Reuters, en Sergej Karelin, die in het verleden werkzaam was bij AP. Ze worden beschuldigd van het voorbereiden van filmpjes voor het YouTube-kanaal van Navalny’s anticorruptiestichting FBK, die door de Russische autoriteiten verboden is. Beide journalisten ontkennen alle aantijgingen.

Sinds de invasie van Oekraïne in februari 2022 treedt het Russische regime steeds harder op tegen onafhankelijke media. Zo zijn er wetten aangenomen die het verspreiden van valse informatie over het leger strafbaar stellen, waardoor in de praktijk alle kritiek op de oorlog in Oekraïne verboden is. Ook het arresteren van journalisten past binnen deze ontwikkeling. Afgelopen vrijdag werd Sergej Mingazov, een journalist van de Russische versie van het zakentijdschrift Forbes, opgepakt op verdenking van het verspreiden van valse informatie over het Russische leger.


Lees ook
Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland vanwege ‘spionage’

Het hoofdgebouw van de Russische veiligheidsdienst in Moskou.