Ruimtetelescoop James Webb laat nieuwe details iconische Ringnevel zien

Heelal De Ringnevel is een uitdijende gasschil rondom een stervende ster. Beelden van ruimtetelscoop JWST geven nieuwe informatie over de samenstelling ervan.

Foto ESA/NASA/CSA

Ruimtetelescoop James Webb (JWST) trakteerde de wereld dinsdag op nieuwe foto’s van de iconische Ringnevel, een uitdijende gasschil rondom een stervende ster op ongeveer 2.250 lichtjaar van de aarde. Hoewel de nevel al vaak is vastgelegd, laat JWST nieuwe details zien. De ruimtetelescoop kan met zijn gevoelige infraroodcamera’s door gas en stof heen kijken, in tegenstelling tot voorganger Hubble.

Om details goed naar voren te laten komen en verschillende stoffen te onderscheiden, hebben astronomen de foto’s kleur gegeven. In de nevel zijn kleine witte bolletjes te zien, dat zijn klontjes waterstof elk ongeveer zo groot als de aarde. Het binnenste gebied bestaat uit extreem heet gas. Vanuit de schil worden polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) uitgezonden. Dat zijn complexe koolstof houdende moleculen „waarvan we niet verwachtte dat ze werden gevormd in de Ringnevel”, zegt Roger Wesson van Cardiff University.

„Verassende details zijn de ongeveer tien regelmatig uit elkaar geplaatste bogen”, zegt Wesson. Astronomen denken dat die bogen ontstaan door interactie met een andere ster die rondjes om de centrale ster draait. „Geen enkele andere telescoop had de gevoeligheid en de ruimtelijke resolutie om dit subtiele effect te onthullen.”

Lees ook: Met zijn infrarood-ogen geeft ruimtetelescoop James Webb de wereld al een jaar lang een nieuwe blik op de kosmos

Verassende details zijn de ongeveer tien regelmatig uit elkaar geplaatste bogen, vermoedelijk ontstaan door interactie met een andere ster. Foto ESA/NASA/CSA

20 à 30 kilometer per seconde

Terwijl de kern van de ster – die vermoedelijk dezelfde massa had als de zon – langzaam uitdooft, stoot hij zijn buitenste lagen van geïoniseerd gas en stof uit. De Ringnevel, ook wel M57 genoemd, ziet eruit als een vervormde donut met een diameter van ongeveer een lichtjaar en dijt uit met de snelheid van 20 à 30 kilometer per seconde. Hij staat naar de aarde gekanteld, zodat astronomen de ring met de voorkant naar voren kunnen zien.

Astronomen gaan de gegevens van JWST nog verder bestuderen. JWST is de grootste en krachtigste ruimtetelescoop ooit gebouwd en is het resultaat van een samenwerking tussen de Verenigde Staten (NASA), Europa (ESA) en Canada (CSA).