RTL Nieuws: effect spreidingswet zichtbaar in meeste gemeenten

Sinds de invoering van de spreidingswet is het aantal gemeenten met een asielzoekerscentrum (azc), of plannen voor de aanleg daarvan, flink gestegen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Voor de invoering van de wet in februari constateerde RTL Nieuws dat slechts 53 procent van de gemeenten in de periode 2012 tot 2024 aan asielopvang deed. Inmiddels heeft 84 procent van de gemeenten een azc, of plannen voor opvang.

De spreidingswet, bedoeld om de vluchtelingenopvang over alle Nederlandse gemeenten te verdelen, leidde in verschillende gemeentes tot weerstand. Op de dag dat de wet van kracht werd kwam de gemeente Westland in de publiciteit door als eerste gemeente stelling te nemen tegen de wet. Inmiddels heeft Westland plannen gemaakt voor de opvang van 140 asielzoekers. Volgens het rekenmodel van de spreidingswet zou de gemeente Westland echter 700 plekken beschikbaar moeten stellen.

Of de sterke toename in het aantal gemeenten met opvanglocaties of plannen voor opvang genoeg zal blijken voor de benodigde 96.000 opvangplekken (medio 2025) is nog de vraag. Volgens RTL Nieuws denkt 60 procent van de gemeentes niet op tijd aan de opvangseis te voldoen.

Het nieuwe kabinet heeft in het hoofdlijnenakkoord afgesproken de spreidingswet te willen intrekken. Maar volgens minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie (PVV) zal de wet nog één of twee jaar van kracht blijven voordat het kabinet met een alternatief komt.