De massale protesten in Turkije tegen de arrestatie van Ekrem Imamoglu, de populaire burgemeester van Istanbul, beginnen ook de culturele sector te raken. Internationale sterren zeggen, mede op aandringen van Turkse fans, optredens af die georganiseerd zouden worden door een Turks bedrijf dat openlijk de regering van president Tayyip Erdogan steunt.
Woensdag maakte de Britse rockband Muse bekend dat ze een voor juni gepland concert in Istanbul uitstelt. Het zou worden georganiseerd door DBL, een bedrijf waarvan de eigenaar stevige kritiek op de protesten tegen Imamoglu’s arrestatie had laten horen. Daags tevoren had de bekende Zuid-Afrikaanse komiek en schrijver Trevor Noah al een optreden later deze maand in Istanbul afgezegd om dezelfde reden.
De woede van veel Turkse fans was gewekt door een opmerking van DBL-eigenaar Abdülkadir Özkan op X. „Het is zo duidelijk als wat, dit is vijandigheid jegens de staat. Een daad van verraad.”
Misverstand
Muse motiveerde zijn besluit, eveneens op X, als volgt: „Na zorgvuldige afweging en luisterend naar de reacties van onze fans met volledig respect voor hun zorgen, zal onze show in Istanbul nu tot 2026 worden uitgesteld, zodat we kunnen garanderen dat DBL er niet bij betrokken is.” DBL zelf had toen overigens al laten weten dat het bedrijf het concert niet meer zou organiseren. Özkan sprak van een misverstand. Trevor Noah gaf geen toelichting op zijn besluit om zijn optreden in Istanbul af te zeggen.
Mogelijk gaf Muse ook gehoor aan een oproep van de Turkse zangeres Gaye Su Akyol, die eveneens had opgeroepen het concert te annuleren. Eerder had ook de Noorse zangeres Ane Brun al een concert afgezegd. Nog onduidelijk is of een concert van de Britse zanger Robbie Williams in oktober doorgaat.
Imamoglu, die geldt als de belangrijkste politieke rivaal van Erdogan, werd op 19 maart gearresteerd op verdenking van corruptie. Slechts weinigen nemen de aanklacht serieus, ook omdat het justitiële apparaat geheel door Erdogan wordt beheerst en de president dit naar believen inzet voor zijn eigen politieke doeleinden. De aanhouding van Imamoglu en andere prominenten van diens CHP-partij wordt algemeen gezien als een poging van Erdogan om zijn tegenstander de komende jaren uit te schakelen. Vele honderdduizenden Turken hebben sindsdien meegedaan aan protestdemonstraties. Ze vrezen dat de arrestaties de nekslag voor de democratie in hun land betekent.
Symbolisch protest
CHP-leider Özgür Özel had eerder al opgeroepen tot een boycot van regeringsgezinde bedrijven. Later spoorde hij in navolging van studentengroepen de Turken aan om één dag in de week – op woensdagen – bij wijze van symbolisch protest niet langer boodschappen te doen. De regering sprak daarop van „economische sabotage”. Uit protest tegen de regering bleven woensdag ook al veel winkels en café’s dicht.
De regering maakt zich duidelijk zorgen over deze oproepen tot een economische boycot, die veel bedrijven kan raken. Deze donderdag werd bekend dat de Turkse justitie al elf mensen heeft gearresteerd, die op sociale media opriepen tot zo’n boycot. Volgens het kantoor van de hoofdofficier van justitie in Istanbul zouden zij zich schuldig hebben gemaakt aan ophitsing en het verstoren van de openbare orde.
Eerder was de actrice Aybüke Pusat, die in een populaire serie van de Turkse staatszender TRT meespeelt, uit de cast van de serie verwijderd en ontslagen omdat ze op sociale media eveneens steun had uitgesproken voor de boycotbeweging.
Lees ook
Turken betogen massaal voor behoud van hun democratie
