RIVM waarschuwt voor toename van kinkhoest: ‘vermijd contact met baby’s en zwangeren als je snottert’

Het aantal besmettingen met kinkhoest is de afgelopen tijd toegenomen, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag. Wekelijks stellen artsen momenteel bij ongeveer 250 patiënten per week kinkhoest vast, van wie ongeveer 20 baby’s en 90 oudere kinderen. Dat is een forse toename ten opzichte van voor de coronapandemie. In 2019 werd bij 120 patiënten – kinderen en ouderen – per week kinkhoest vastgesteld, en in 2018 gemiddeld 91.

Zorgelijk noemt het RIVM met name de stijging van kinkhoest onder baby’s, die er ernstig ziek van kunnen worden en in uitzonderlijke gevallen kunnen overlijden. Het RIVM waarschuwt dat mensen die „hoesten en snotteren” niet in contact moeten komen met hoogzwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Ouders kunnen hun kind ook beschermen door het te laten vaccineren tegen kinkhoest. Zwangere vrouwen kunnen ook zelf een inenting nemen tijdens de zwangerschap.

De stijging van het aantal besmettingen is met name te zien in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals de Biblebelt, waar inwoners traditioneel en volgens geloofsovertuigingen sceptisch staan tegenover vaccinaties. Volgens het RIVM was 90 procent van de pasgeborenen die dit jaar kinkhoest kreeg, niet gevaccineerd. De helft van deze baby’s moest in het ziekenhuis worden opgenomen.

Coronapandemie

Het RIVM denkt dat de coronapandemie een rol speelt in de toename van het aantal kinkhoestbesmettingen. Tussen april 2020 en juni 2023 werden nauwelijks besmettingen gemeld, vermoedelijk doordat de maatregelen tegen het coronavirus óók hielpen tegen de verspreiding van kinkhoest. Dat mensen toen geen immuniteit tegen de ziekte opbouwden, „kan verklaren dat we nu zo’n sterke toename van kinkhoest zien”, aldus het RIVM.

Kinkhoest is een bacteriële luchtweginfectie en erg besmettelijk. Symptomen bestaan uit verkoudheidsklachten en forse hoestbuien. Het hoesten kan weken tot maanden aanhouden. Tot 1957, het jaar dat de vaccinatie tegen kinkhoest werd ingevoerd, kwam de ziekte vaak voor en stierven er jaarlijks ongeveer 200 kinderen aan. Sinds 1996 komt kinkhoest wat vaker voor, aldus het RIVM, omdat de bacterie van structuur veranderde.