Ook vakantieconcern TUI Group heeft deze zomer volop geprofiteerd van de reislust van veel Europeanen. Net als de luchtvaartmaatschappijen easyJet en Ryanair boekte de Duitse groep, een van de grootste reisbedrijven in de wereld, sterke financiële resultaten. En ook in 2024 verwacht TUI forse groei.
TUI Group publiceerde woensdag recordcijfers over het afgelopen boekjaar, dat op 30 september eindigde. Het laatste kwartaal, de zomermaanden juli, augustus en september, waren buitengewoon goed.
TUI haalde 20,7 miljard euro omzet, een kwart meer dan een jaar eerder. De groep boekte 456 miljoen euro winst; vorig boekjaar leed TUI nog 213 miljoen verlies.
Het Duitse concern heeft een schuld van 750 miljoen euro aan de Duitse staat afbetaald; die nam een stille participatie tijdens de coronacrisis. TUI verlaagde de schuld in totaal met 1,3 miljard euro, tot 2,1 miljard. Met name de resultaten van de vierhonderd hotels en resorts van de groep en die van de zestien cruiseschepen hebben zich sterk hersteld na de coronacrisis, aldus TUI.
Klimaatdoelen
Over de impact op het klimaat van TUI’s cruiseschepen en vliegtuigen ging het nauwelijks tijdens de presentatie. TUI meldde alleen dat de groep op schema ligt om in 2030 te voldoen aan zijn klimaatdoelen. Dat houdt onder meer in dat de CO2-uitstoot van TUI’s schepen 27,5 procent lager moet zijn in 2030, vergeleken met 2019. De vliegtuigen moeten 24 procent minder CO2 uitstoten. TUI wil uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn.
Lees ook
‘Schiphol doet z’n werk niet – dat is volstrekt onacceptabel’
Ook in de verkoop van excursies en andere tours aan vakantiegangers groeide de groep afgelopen jaar sterk. „Dit is een belangrijk segment voor TUI”, aldus bestuursvoorzitter Sebastian Ebel tijdens zijn toelichting in Londen. „Vakantiegangers kijken tegenwoordig eerst waar ze bijvoorbeeld een goede duiktrip kunnen boeken voordat ze besluiten naar welk land ze gaan.” Ebel wil in de toekomst groeien door aan bestaande klanten méér te verkopen – excursies, concerten, huurauto’s.
Hoe de touroperator presteerde in Nederland is niet bekendgemaakt. TUI Group pakt de Nederlandse resultaten samen met de cijfers voor België en het al jaren ondermaats presterende Frankrijk als ‘Regio West’ van de tak Holiday Experiences. Die regio haalde een omzet van 3,1 miljard euro (plus 16 procent); het brutoresultaat van deze regio, voor rente en belastingen, is 81,1 miljoen euro (2022: min 31,5 miljoen euro).
Hogere prijzen
Voor 2024 verwacht TUI forse groei. De groep rekent op een kwart hoger brutoresultaat en 10 procent meer omzet. Voor deze winter heeft TUI 11 procent meer vakanties verkocht tegen gemiddeld 5 procent hogere prijzen. Voor volgend jaar zomer rekent TUI op minstens 4 procent hogere tarieven.
Bestuursvoorzitter Ebel benadrukte woensdag dat de groei vooral moet komen van slimmere digitalere manieren om vakanties aan de man te brengen. „In Europa wordt TUI vaak gezien als de dinosaurus van de vakanties. We willen een gazelle worden.” Om die boodschap duidelijk te maken, had Ebel zijn colbert uitgetrokken – bijzonder tijdens een presentatie van het Duitse bedrijf – en een zwarte hoodie aangetrokken. Trots toonde de topman de onlinekijkers het rode TUI-beeldmerk op z’n rug.
TUI wil een mondiale speler worden, onder meer via één wereldomspannend boekingssysteem. Met één app op de mobiele telefoon, en niet via allerlei websites voor verschillende landen, hoopt TUI klanten langer vast te houden en meer diensten te verkopen.
Nederland en België waren dit jaar de eerste markten waarop TUI de nieuwe app introduceerde. Dat leidde tot meer grensoverschrijdende verkoop, aldus Ebel woensdag. Nederlandse klanten vlogen meer dan voorheen vanaf Belgische luchthavens.
Leeslijst