Recordaantal wetenschappelijke artikelen teruggetrokken in 2023

Uitgevers hebben dit jaar een recordaantal wetenschappelijke artikelen moeten terugtrekken wegens gebrek aan kwaliteit of omdat ze roofdrukken bleken.

Het gaat om ruim 10.000 artikelen waarvan het leeuwendeel, zo’n 8.000, afkomstig is uit tijdschriften van uitgeverij Hindawi, onderdeel van het Britse concern Wiley. Dat blijkt uit een analyse van Nature. De laatste tien jaar is het aantal teruggetrokken publicaties verdrievoudigd, tot ruim 0,2 procent van het totaal.

Saoedi-Arabië, Pakistan, Rusland en China scoren over de afgelopen twintig jaar het hoogst met teruggetrokken publicaties. Als behalve tijdschriftartikelen ook bijdragen aan wetenschappelijke conferenties worden meegerekend, komt China boven aan de lijst, met zo’n dertig teruggetrokken artikelen per 10.000.

Uit de analyse blijkt dat met name speciale edities van tijdschriften met een gast-hoofdredacteur een groeimarkt zijn voor ondermaatse of frauduleuze artikelen. Ook bij Hindawi ging het vooral om speciale edities. Wiley heeft laten weten met het merk te stoppen. Al eerder maakte de uitgeverij bekend de speciale uitgaven en enkele tijdschriften van Hindawi te schrappen.

De toename van het aantal teruggetrokken artikelen hangt samen met het verschijnsel predatory publishing, online tijdschriften die kwaliteitseisen schenden, plagiaat plegen of misbruik maken van auteursnamen. Dat levert geld op en vermelding in citaten-indexen. Kenners in Nature vermoeden dat het nog maar gaat om „het topje van de ijsberg”. Naar schatting bestaan wereldwijd nu zo’n 15.000 van dergelijke rooftijdschriften.


Lees ook
Parasitaire uitgever zet wartaal van echte onderzoekers in wetenschappelijke neptijdschriften

Parasitaire uitgever zet wartaal van echte onderzoekers in wetenschappelijke neptijdschriften



Leeslijst