Reclame Code Commissie: Save the Children maakt fout in ‘misleidende’ Gaza-campagne met ‘verouderde gegevens’

Hulporganisatie Save the Children heeft bij een campagne informatie gebruikt die „aantoonbaar onjuist en misleidend” is. Dat stelt de Reclame Code Commissie in een advies, dat door NRC is ingezien. Het gaat om een campagne waarmee Save the Children aandacht vroeg voor het leed van kinderen in conflictsituaties. De kwestie werd aangekaart door de pro-Israëlische lobbygroep Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Vanaf eind april hingen twee weken posters in abri’s in grote steden met de slogan ‘Laat kinderen niet in de steek’. Daaronder plaatste de hulporganisatie onder meer een nieuwskop van een Nu.nl-bericht uit november 2024. De kop: „Bijna 70 procent van doden in Gaza zijn vrouwen en kinderen.”

Het percentage komt uit een rapport van het VN-bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR). Dat maakte de schatting op basis van het aantal doden dat het vorig jaar kon verifiëren. Inmiddels is duidelijk dat het aantal gedode vrouwen en kinderen rond de 40 procent ligt, stelt het VN-kantoor voor coördinatie van humanitaire hulp (OCHA). Israël beweert doorgaans locaties te bombarderen waar Hamas-strijders (mannen) zich zouden bevinden, veelal zonder hiervoor bewijs te leveren.

Bij het genocidale geweld in Gaza heeft Israël ruim 59.000 Palestijnen gedood en zeker 143.000 anderen verwond. Dat blijkt uit cijfers van het gezondheidsministerie in Gaza.

‘Verouderde gegevens’

Het percentage op de Save the Children-posters doet vermoeden dat dit de „actuele situatie” betreft, waarschuwt de Reclame Code Commissie, terwijl het om „verouderde gegevens” gaat. De publicatiedatum van het nieuwsbericht had erbij gemoeten.

„De commissie heeft gelijk, dit hadden we niet moeten doen”, stelt Jos de Voogd, woordvoerder van Save the Children. „Gezien het VN-onderzoek was de kop destijds juist, maar toen wij hem gebruikten was hij niet meer actueel. Er moest destijds snel worden besloten en we zochten naar nieuwsheadlines die het erbarmelijke lot van kinderen in oorlogen weerspiegelen.”

CIDI: dieperliggend probleem

Volgens het CIDI gaat het om een belangrijke uitspraak. „Wij ontkennen niet dat er veel slachtoffers vallen in de Gazastrook, maar het genoemde getal was aantoonbaar onjuist”, zegt CIDI-medewerker Freek Vergeer.

De kwestie legt volgens het CIDI een „dieperliggend probleem” bloot: „Het klakkeloos overnemen van Hamas-propaganda.” Vergeer noemt dat „best een stevige stelling”, maar ziet „in het publieke debat” dat cijfers die Hamas verstrekt „vrij snel worden overgenomen”. „Het Israëlische geluid krijgt minder ruimte.” Vergeer verwijst naar „incidenten” rond de gemilitariseerde voedselhulp van GHF, waarbij Israël sinds eind mei honderden Palestijnen heeft gedood. „Daar gaat inderdaad heel veel mis, maar het dodenaantal wordt klakkeloos overgenomen.”

Save the Children, dat niet in beroep gaat, betreurt het voorval. „Nu wordt gesuggereerd: zie je wel, het valt wel mee in Gaza”, zegt De Voogd. „Dit leidt af van het leed en van het feit dat onze ruim 200 hulpverleners door de Israëlische hulpblokkade amper kunnen werken.”

‘Lastig tellen’

Israël-Palestina-expert Peter Malcontent (Universiteit Utrecht) ziet dodenaantallen louter als „een indicatie”. „Het is lastig tellen in een gebied dat aan geweld ten onder gaat.” Het Gazaanse gezondheidsministerie, dat onder gezag staat van Hamas, levert cijfers waarin de internationale gemeenschap „redelijk veel vertrouwen” heeft, zegt Malcontent. „Na eerdere Gaza-oorlogen bleken hun cijfers een goed beeld te geven van wat er was gebeurd.”

„Cijfers zijn gevoelig voor politieke manipulatie”, zegt Malcontent. „Hamas heeft er belang bij slachtofferaantallen hoger te laten uitvallen. Israël manipuleert informatie, bijvoorbeeld over de aanval op ambulancemedewerkers in maart, die het CIDI weer in Nederland verspreidt.” Het CIDI suggereerde dat lichamen in een massagraf waren gestort om te voorkomen dat zwerfhonden deze zouden aanvreten.

Het CIDI heeft „een punt” met de abri-kwestie, zegt Malcontent. Niettemin kost het „enige moeite om niet cynisch te worden” dat uitgerekend het CIDI de zaak hoog opneemt. „Je zou kunnen denken: dit leidt af van dat er veel ouderen, kinderen en vrouwen omkomen.”

De Reclame Code Commissie publiceert de uitspraak over twee weken. Het CIDI plaatste een deel van de uitspraak al online. „Wij hebben partijen gevraagd dat niet te doen, maar we kunnen het helaas niet tegenhouden”, aldus een commissiewoordvoerder.


Lees ook

De zichtbare en onzichtbare invloed van Israël in de Tweede Kamer

Pro-Israël-demonstratie in 2021 met  Kamerleden Kees van der Staaij (SGP), Gidi Markuszower (PVV), Don Ceder (ChristenUnie) en Derk Jan Eppink (JA21).


Liveblog
Crisis in het Midden-Oosten


Starmer verhardt zijn toon: ‘Lijden in Gaza is onverdedigbaar’

Een Palestijnse vrouw met een jerrycan water.