Rechtbank Den Haag beslist: KABK-directeur Ranti Tjan wordt per 1 juli ontslagen

Arbeidsconflict Ranti Tjan, de sinds maart op non-actief gestelde directeur van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst (KABK), wordt met ingang van 1 juli ontslagen.

KABK-directeur Ranti Tjan trad in maart in de openbaarheid met het nieuws over zijn voorgenomen ontslag door College van Bestuur-voorzitter Huug de Deugd.
KABK-directeur Ranti Tjan trad in maart in de openbaarheid met het nieuws over zijn voorgenomen ontslag door College van Bestuur-voorzitter Huug de Deugd. Foto KABK

Ranti Tjan, de sinds eind maart van dit jaar op non-actief gestelde directeur van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst (KABK), wordt met ingang van 1 juli ontslagen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag beslist. De rechtbank noemt als reden de „verstoorde arbeidsverhouding” tussen Tjan en het College van Bestuur van de Hogeschool der Kunsten, waar de KABK onder valt. Ook laakt de rechtbank het „ernstig verwijtbaar handelen” van Tjan. Vanwege dit laatste ziet de rechtbank „geen grond” voor het „toekennen van een transitievergoeding en een billijke vergoeding.” Tjan wordt veroordeeld tot het betalen van alle proceskosten.

Tjan trad in maart in de openbaarheid met het nieuws over zijn voorgenomen ontslag door College van Bestuur-voorzitter Huug de Deugd, met wie hij een conflict had over de organisatiestructuur van de Hogeschool der Kunsten, waaronder de KABK ressorteert. De Deugd was sinds zijn aantreden in september 2022 enig bestuurder; Tjan wilde dit eenmanschap uitbreiden. Tjan – sinds april 2022 in dienst van de KABK – bracht de kunstacademie na een periode van ernstige tumult en directiewisselingen in rustig vaarwater. Na het nieuws over zijn voorgenomen ontslag werd een petitie ter ondersteuning van Tjans aanblijven ondertekend door meer dan 1700 mensen van de KABK en uit de culturele sector. Tjan beraadt zich, zo zegt hij in een reactie, op hoger beroep.