Raptrio Kneecap opnieuw in de clinch met autoriteiten: niet meer welkom in Hongarije

Het Noord-Iers raptrio Kneecap is niet langer welkom in Hongarije. Een woordvoerder van de radicaal-rechtse Hongaarse regering heeft donderdag bekendgemaakt dat de leden van de groep het land de komende drie jaar niet meer in mogen, omdat de band zich schuldig zou maken aan antisemitisme en het steunen van terroristische organisaties.

Komende maand zou de band optreden op Sziget, een festival in Boedapest dat jaarlijks zo’n vierhonderdduizend bezoekers trekt. De komst van de rapformatie zou een gevaar zijn voor de „nationale veiligheid”, aldus de regeringswoordvoerder. De festivalorganisatie vindt het inreisverbod een „een ongekende stap die wij zowel onnodig als betreurenswaardig vinden”.

Voorbeelden voor zijn beschuldigingen geeft de woordvoerder van de regering niet, maar naar alle waarschijnlijkheid doelt hij op eerdere ophef rondom uitspraken van band. De groep spreekt zich regelmatig in sterke bewoordingen uit tegen conservatieve politici en het genocidale geweld van Israël in Gaza. In mei 2025 dook er een filmpje op van Mo Chara, frontman van de band, waarin hij „Up Hamas, up Hezbollah” lijkt te roepen. Ook riep een bandlid dat „de enige goede conservatief” een „dode conservatief” is. 

In verklaringen zei het trio Hamas en Hezbollah niet te steunen en „alle aanvallen op burgers” te veroordelen. Toch besloot de Britste anti-terrorismepolitie een onderzoek te starten naar Mo Chara. Dat onderzoek loopt nog.

Glastonbury

Britse politici, waaronder premier Keir Starmer, zeiden dat de band geweerd zou moeten worden van popfestival Glastonbury, afgelopen juni. Dat optreden ging juni alsnog door, waarna een van de leden op het podium „fuck Starmer” riep. Opnieuw startte de Britse politie een onderzoek. Afgelopen week werd duidelijk dat er niet genoeg grond was voor vervolging.

Kneecap heeft nog niet gereageerd op het inreisverbod van de Hongaarse regering. Eerder gaf de band aan ophef over hun uitlatingen als een vorm van repressie en beperking van artistieke vrijheid te zien. Ook zou de commotie afleiden van het het bloedvergieten in Gaza.

De organisatie van Sziget noemde het inreisverbod in een verklaring „een ongekende stap die wij zowel onnodig als betreurenswaardig vinden (…) De waarden van Sziget betekenen dat we haatzaaiende uitlatingen veroordelen, terwijl we het fundamentele recht op artistieke vrijheid van meningsuiting voor elke artiest willen garanderen. Cancelcultuur en culturele boycots zijn niet de oplossing.”

De steun van Kneecap aan de Palestijnen (en de ophef daarover), lijkt de band ondertussen qua populariteit juist goed te doen, onder andere in Nederland. Vorige maand werd het raptrio vanwege zijn groeiende luistercijfers nog verplaatst naar de main stage van Best Kept Secret. Eind dit jaar staat de band in een uitverkocht Paradiso en in AFAS in Amsterdam.

‘Culturele oorlog’

De betrokkenheid van Kneecap met de Palestijnen komt niet uit de lucht vallen. De band voelt zich naar eigen zeggen verbonden met de Palestijnen vanwege een gedeelde ervaring van „koloniale overheersing”, waarmee ze doelt op de Britse regering. De groep pleit voor een verenigd Ierland, waarvoor Noord-Ierland zich los zou moeten maken van het Verenigd Koninkrijk.

De bandleden proberen, onder andere door in het Iers te rappen, een „culturele oorlog” tegen de „Britse overheerser” voeren.  De groep speelt – ironisch, volgens de groep zelf – regelmatig met symboliek van de IRA, de paramilitaire groep die tijdens de Ierse burgeroorlog met veel geweld voor onafhankelijk streed.

Onlangs kondigde een alliantie van popartiesten aan zich te verenigen tegen repressie vanwege steunbetuigingen aan Palestina. Onder andere het Ierse Fontaines D.C. en triphopcollectief Massive Attack zeggen dat ze steeds vaker geconfronteerd worden met „agressieve campagnes” van pro-Israëlische belangenorganisaties nadat ze zich op het podium hebben uitgesproken over Gaza.


Lees ook

De rappers van Kneecap redden de Ierse taal met songs over drugs; de jongens spelen zichzelf in de gelijknamige film

DJ Próvaí (JJ Ó Dochartaigh, links), Mo Chara (Liam Óg Ó Hannaidh, rechtsboven), en Móglaí Bap (Naoise Ó Cairealláin, onder) spelen zichzelf in ‘Kneecap’.