Rapport: kankerbehandeling verschilt tussen mannen en vrouwen

Mannen met kanker krijgen vaker een behandeling die op genezing of verkleining van de tumor is gericht. Bij vrouwelijke kankerpatiënten ligt de nadruk vaker op pijnbestrijding. Dat is één van de opvallendste conclusies in een rapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) waarin onderzoekers een eerste inventarisatie maakten van de man-vrouwverschillen in de diagnose, de behandeling, de overleving en de kwaliteit van leven bij kanker.

Het is voor het eerst dat man-vrouwverschillen bij kanker zo goed op een rij zijn gezet. Voor hart- en vaatziekten is pas de laatste jaren duidelijk geworden dat er grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, onder meer in de symptomen, maar ook in de onderliggende mechanismen. Voor veel andere ziekten is daarover nog weinig bekend.

Het was al bekend dat bepaalde kankersoorten vaker – of uitsluitend – voorkomen bij mannen, zoals prostaatkanker en andere vaker (of alleen) bij vrouwen, zoals borstkanker. In het rapport keken de onderzoekers naar de kankersoorten die bij beide geslachten voorkomen. Daar zagen ze ook een man-vrouwverschil. Die kankersoorten treffen mannen iets vaker dan vrouwen. Elk jaar krijgen ruim 120.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Iets meer dan de helft van hen, 65.000, is man.

Wel is dat verschil sinds 1990 kleiner geworden, doordat de blootstelling aan allerlei risicofactoren voor mannen en vrouwen meer gelijk is geworden. Zo is afgelopen decennia het aantal vrouwen dat rookt minder snel gedaald dan het aantal mannen.

Tumorgerichte behandeling

Uit de nieuwe analyse komt naar voren dat soms ook het type behandeling verschilt. Bij onder meer melanoom (een vorm van huidkanker), vergevorderde maag- en slokdarmkanker en uitgezaaide dikkedarmkanker krijgen vrouwen wat minder vaak een behandeling tegen de tumor, zoals een operatie, chemotherapie of bestraling.

Zo kreeg 60 procent van de vrouwen een tumorgerichte behandeling tegen een melanoom met uitzaaiing, tegen 68 procent van de mannen. Onder 65-plussers was dit verschil in melanoombehandeling nog groter: 46 procent van de vrouwen tegen 60 procent van de mannen.

Elk jaar krijgen ruim 120.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Iets meer dan de helft – 65.000 – is man

Omgekeerd krijgen vrouwen onder 55 jaar met slokdarm- of uitgezaaide alvleesklierkanker zo’n behandeling juist vaker dan mannen (vrouwen 63 procent, mannen 54 procent). Bij andere kankervormen verschilde dat niet.

Vooral vrouwen ouder dan 70 jaar krijgen vaker ondersteunende zorg. Bij dikkedarmkanker kreeg 48 procent geen tumorgerichte behandeling, tegen 40 procent van de mannen. Waarom dat zo is, moet verder worden uitgezocht, schrijven de onderzoekers. Mogelijk geven vrouwen vaker hieraan de voorkeur dan mannen. De keuze voor een behandeling is de laatste tien jaar veel meer een gezamenlijke beslissing geworden van een arts en de patiënt.

Plasbuis

De verschillen bij kanker tussen mannen en vrouwen kunnen deels worden verklaard door biologische verschillen – zoals in de hormoonhuishouding en het immuunsysteem. Ook andere factoren spelen mee. Bij vrouwen wordt bijvoorbeeld blaaskanker vaak later ontdekt. Mogelijk komt dat doordat vrouwen of artsen niet direct gealarmeerd zijn als er bloed in hun urine zit: blaasontsteking komt bij vrouwen veel vaker voor, doordat hun plasbuis korter is dan die van mannen. Omdat het later wordt ontdekt, is de overleving bij blaaskanker voor vrouwen slechter dan voor mannen. Omgekeerd wordt schildklierkanker bij mannen later ontdekt dan bij vrouwen.

Gemiddeld genomen is vijf jaar na de diagnose 65 procent van de mannen nog in leven, tegen 71 procent van de vrouwen.

Het IKNL wil met de eerste, en nog onvolledige, inventarisatie meer aandacht vragen voor man-vrouwverschillen bij kanker bij artsen, onderzoekers en beleidsmakers. Ze bevelen onder meer aan in klinische studies meer vrouwen op te nemen, en de resultaten van mannen en vrouwen in studies standaard apart te analyseren.


Lees ook
Iedereen kan kanker krijgen, maar vooral hogeropgeleiden krijgen een genetisch onderzoek

<strong>Margreet Ausems:</strong> „We onderschatten als artsen vaak hoe ingewikkeld een behandeltraject is.”” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/rapport-kankerbehandeling-verschilt-tussen-mannen-en-vrouwen.jpg”><br />
</a> </p>
<aside data-article-id=