N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
ZAP Twee tv-programma’s op zondagavond met bijna gelijkluidende titels. ‘Snap shot’ spreek je uit op z’n Nederlands en gaat het om het snappen wat je doet als je fotografeert, ‘Plakshot’ was een compilatie filmpjes van vorige seizoenen waarin alles aan ongemak, cringe en wereld op z’n kop voorbijkwam.
Verslaggever Gerri Eickhof van het NOS Journaal stond zondagavond bij het rijtje huizen in Arnhem dat eerder op de dag in brand vloog en maakte telefonisch de ongemakkelijke waarheid wereldkundig. De huizen kunnen als opgegeven worden beschouwd, het water uit de brandweerslang zal huis en huisraad nooit bereiken. Tussen brand en blussen liggen praktische bezwaren en zonnepanelen als regenschermen tussen vlam en water. Zo zei hij het niet precies, maar zo klonk het wel. Poëzie omtrent een drama.
Maar daar wilde ik het helemaal niet over hebben. In de televisiegids was mijn oog gevallen op twee overeenkomstige programmatitels. Snap shot van BNNVARA en Plakshot van VPRO, respectievelijk een jeugd- en een satirisch programma. En met een beetje goede wil kon je in het ene programma de handvatten vinden om het andere te doorgronden.
Snap shot is een soort voorschool voor Het perfecte plaatje, een fotografiewedstrijd tussen bekende, volwassen Nederlanders. Fotograaf Jan Dirk van der Burg laat z’n kijkers eerst nadenken wat of wie bepaalt dat een plaatje mooi, goed of zelfs perfect is. Dat doet hij in zes afleveringen, met elk een thema dat bepalend is bij de beoordeling van het beeld. Het gaat over poseren, over nabootsen, de wereld je wil opleggen, actie vastleggen of suggereren. Wat maakt een foto mooi en wanneer is een beeld cringe, ongemakkelijk en daardoor juist interessant. Snap shot spreek je uit op z’n Nederlands, het gaat om het snappen van wat je doet, al zegt Van der Burg er meteen bij dat hij het na twintig jaar zich „te pletter” fotograferen zelf ook nog niet precies weet.
Zondag nam hij met kinderen de ingrediënten door van wat wereldwijd geldt als mooi en wat het vaakst gefotografeerd wordt. Zonsondergang – het geel en rood van de zon. Zee, watervallen, regenbogen, het liefst allemaal in één beeld. Rook of vuur – spannend. Symmetrie – in gezichten, landschappen, gebouwen. Wie de ‘mooimaakelementen’ kent, kan ervan afwijken. Het is de fotograaf die besluit of beschimmeld eten mooi is, of vogelkak op auto’s kunst.
Jort Kelder-achtige verslaggever
Je léért wat mooi is, zegt een pupil van Jan Dirk Van der Burg die bekendstaat om zijn foto’s van het niet-mooie, het ongemakkelijke, het sneue. Betegelde voortuinen, identieke vensterbankornamenten in huiskamerramen, volwassenen met een hobby. Net zo rammelt Roel Maalderink aan de wetten van wat goede televisie is, met hoe het moet, hoe het hoort. Nabootsen is deel van zijn satire. Hij parodieert met broer Jos De sekszusjes, of is presentator van een journalistiek onderzoeksprogramma, waarin hij analyseert of de stelling ‘Rutte is een clown’ houdbaar is.
Zondag stond Plakshot laat geprogrammeerd wegens de live-uitzending vanaf Pinkpop. Geen aflevering dit keer over het nieuws van de afgelopen week, Maalderink maakte een compilatie van filmpjes uit vorige seizoenen. Kwam mij goed uit, want zo kwam alles aan ongemak, cringe en wereld op z’n kop voorbij. Precies naar de maatstaven van Maalderink.
Als Jort Kelder-achtige verslaggever begroette hij bekende bezoekers van het Boekenbal met nèt de verkeerde naam. Sigmund Kaag, Martijn van Nieuwkerk, Peter Omtzigt. Als afgevaardigde van Shell voorzag hij winkelend publiek van duurzame tips. Hij sprak ze aan op de duur van hun elektrische tandenpoetsbeurt, verweet hen ze dat ze het water weggooiden na het eieren koken, en suggereerde dat twee minuten douchen lang genoeg was. Ondertussen benadrukte hij dat Shell sinds kort afval is gaan scheiden op alle olietankers en dat de benzinestations tegenwoordig ook vega-snacks verkopen.
Slechts een enkeling realiseerde zich halverwege te zijn beland in een vreemd verhaal, dat mooie beelden oplevert.