Ralph Hamers treedt terug als topman bij Zwitserse bank UBS

Financiële sector De Nederlandse bestuurder Ralph Hamers stopt volgende maand als directievoorzitter van het Zwitserse UBS, dat vorige week het noodlijdende Credit Suisse overnam. Het blijkt Hamers’ laatste belangrijke daad voor de bank.

Ralph Hamers treedt terug als topman bij Zwitserse bank UBS.
Ralph Hamers treedt terug als topman bij Zwitserse bank UBS.

Foto Walter Bieri/EPA

Ralph Hamers stopt volgende maand als directievoorzitter van de Zwitserse bank UBS. Dat heeft het bedrijf woensdagochtend bekendgemaakt. De Nederlandse bestuurder zal tot 5 april in dienst blijven bij UBS, dat vorige maand de noodlijdende bank Credit Suisse overnam. Hamers, ex-topman bij ING, speelde daar een cruciale rol in. Zijn opvolger is de Zwitser Sergio Ermotti, zo heeft de raad van bestuur van UBS besloten. Ermotti was de voorganger van Hamers tussen 2011 en 2020. Het is onduidelijk waarom de Nederlander zijn functie neerlegt en wat hij gaat doen na zijn vertrek bij UBS.


Lees ook: Overname Credit Suisse door UBS laat zien dat toezichthouders geen antwoord hebben op ‘too big to fail’-probleem

Hamers stond vorige week in de schijnwerpers rond de overname van Credit Suisse, een concurrent van UBS. De bank nam die over voor 3 miljard Zwitserde frank (omgerekend zo’n 3,03 miljard euro). Door de overname smelten de twee grootste financiële instellingen van het land samen tot één van de grootste banken van Europa. Credit Suisse verkeerde in financieel zwaar weer. De Zwiterse overheid heeft flinke druk uitgeoefend op UBS om de overname te realiseren en wil garantstaan voor verliezen tot 5 miljard frank. De staat wilde graag dat de bank niet in buitenlandse handen kwam.

Hamers werkte sinds 2020 bij UBS, na een eerder dienstverband bij ING tussen 2013 en 2020. In zijn laatste jaren als bestuurder was hij vaak het mikpunt van kritiek vanwege het bonus- en belonigsbeleid. Vooral een voorstel om Hamers’ vergoeding te verdubbelen tot 3 miljoen euro op jaarbasis zorgde voor veel beroering. Ook premier Mark Rutte (VVD) mengde zich destijds in de kwestie. Op bestuurlijk niveau klonk er kritiek op Hamers omdat ING te weinig zou hebben gedaan aan het anti-witwasbeleid. Mogelijk gaat justitie de topman daar nog voor vervolgen.