Rabobank verhoogt spaarrente naar 1,7 procent

Renteverhoging Sinds de Europese Centrale Bank (ECB) de rente fors opschroefde, durven Nederlandse banken ook weer rente te geven over spaartegoeden. Van de grote Nederlandse banken biedt Rabobank op dit moment de hoogste rente aan.
Rabobank maakte een maand geleden al bekend aan een "andere manier" van sparen te werken.
Rabobank maakte een maand geleden al bekend aan een “andere manier” van sparen te werken. Foto Kim van Dam/ANP/Hollandse Hoogte

Rabobank heeft voor de derde keer in drie maanden een renteverhoging doorgevoerd. Spaarders die tot 20.000 euro bij de bank hebben gestald, ontvangen daar vanaf maandag 1,7 procent rente over. In juli verhoogde Rabobank de variabele rente over spaartegoeden nog naar 1,25 procent en daarna naar 1,5 procent. Over spaartegoeden van 20.000 euro tot 100.000 euro biedt Rabobank nu 1,6 procent rente.

In de zomer van vorig jaar trok de Europese Centrale Bank (ECB) met renteverhogingen ten strijde tegen de torenhoge inflatie, in navolging van de centrale banken in de Verenigde Staten en Canada. Met die zet kwam een einde aan de negatieve rente die jarenlang gold in de eurozone. Ook Nederlandse banken durven sindsdien weer rente op spaartegoeden te bieden. Doordat de ECB-rente hoger ligt dan die van Rabobank, kon de winst van Rabobank in de eerste helft van dit jaar verdubbelen naar grofweg 2,5 miljard euro.

Lees ook: ECB verhoogt rente weer om inflatie in te dammen, rente is nu gelijk aan recordhoogte uit 2000

Spaarrente andere banken hoger

In vergelijking met onlinebank Bunq is de Rabobank-rente nog relatief laag. Bunq verhoogde de rente op spaartegoeden in juli van 2,01 procent naar 2,46 procent. Door hoge spaarrente te bieden, probeert de neobank (met succes) meer spaargeld aan te trekken. Ook buitenlandse banken als Renault Bank (Frankrijk, 2,4 procent) en Openbank (Spanje, 3 procent) zetten op dit moment hogere beloningen tegenover spaartegoeden dan Rabobank.

Wat de spaarrentestanden van de grote Nederlandse banken betreft, is Rabobank desalniettemin koploper. ASN Bank biedt 1,25 procent rente over tegoeden tot 500.000 euro. Datzelfde percentage krijg je bij ING over spaartegoeden tot 10.000 euro; wie meer geld heeft, ontvangt 1,15 procent rente.

Rabobank heeft zijn klanten maandag ook een nieuwe spaaroptie gegeven. Vanaf nu biedt de bank een combinatie van een ‘gewone’ spaarrekening en een termijndeposito aan, waarbij klanten een hogere rente tot 2,25 procent krijgen maar hun geldopname wel drie maanden van tevoren moeten inplannen. Rabobank wilde al langer een „andere manier” van sparen introduceren. De nieuwe tussenvorm moet spaarders meer flexibiliteit geven, aldus de bank.