Raad van State zet streep door bezwaren omwonenden, chipmachinefabrikant ASML mag verder bouwen in Veldhovense woonwijk

Chipmachinefabrikant ASML mag zijn hoofdvestiging nabij een woonwijk in Veldhoven verder uitbreiden, zo heeft de Raad van State woensdag bepaald. Eerder hadden twee buurtbewoners de plannen van het bedrijf, die eind 2022 door de gemeente Veldhoven werden goedgekeurd, aangevochten bij het rechtsorgaan. De raad legde de bezwaren van de omwonenden vanwege geluidsoverlast, verkeershinder en beperking van hun uitzicht naast zich neer.

De fabrikant is al langer gevestigd in het Brabantse dorp, dat zo’n 48.000 bewoners telt en zijn hoofdvestiging de afgelopen jaren voortdurend heeft uitgebreid. De aangespannen zaak gaat specifiek om de plannen voor de Run 7000, een gebied tussen een lokale straat en de snelweg A67, dat al voor een deel aan ASML toebehoort. In de zogeheten ASML-City, waar inmiddels 18.000 mensen werken, wil het bedrijf cleanrooms bouwen. Die zuiveringsruimtes, waar stofdeeltjes uit de lucht worden gefilterd, zijn bedoeld om de productie van chipmachines te faciliteren.

De eisers die ten noorden van het ASML-terrein wonen, wilden onder meer dat de ruimtes gedeeltelijk ondergronds zouden worden gebouwd, om de hoogte van de nieuwbouw te beperken. De Raad van State zag daar woensdag geen mogelijkheid toe, vanwege de complexiteit van het bedrijfsproces van ASML. De machines van de fabrikant worden volgens de rechter gemaakt met een „ongekende verfijning en bijbehorende gevoeligheid”, waardoor productieruimten op een „volstrekt gelijke hoogte” moeten liggen. Bovendien blijft de geluidshinder afkomstig van de fabriek — een ander bezwaar van de eisers — naar verwachting lager dan het verkeersgeluid van het nabijgelegen wegverkeer.


Lees ook

Hoe het kabinet met Operatie Beethoven het vertrek van ASML wilde voorkomen

Links is de wijk Veldhoven-Dorp te zien, rechts het complex van ASML.