PSV stap dichterbij Champions League na zege in Oostenrijk

Voetbal PSV schakelde Sturm Graz dinsdag met een 1-3 zege uit. In de volgende – en laatste ronde – op weg naar de Champions League treft PSV met Rangers dezelfde tegenstander als vorig jaar.
Luuk de Jong (rechts op de foto) was net als in de eerste wedstrijd belangrijk voor PSV.
Luuk de Jong (rechts op de foto) was net als in de eerste wedstrijd belangrijk voor PSV. Foto APA/AFP

PSV heeft zich geplaatst voor de beslissende kwalificatieronde voor de Champions League. Na een 1-3 zege op het Oostenrijkse Sturm Graz is de ploeg van trainer Peter Bosz een stap dichterbij het elitetoernooi en tientallen miljoenen euro’s aan inkomsten. Op eigen veld won PSV vorige week met 4-1 van Sturm Graz. In Oostenrijk werd het dinsdag 1-3 voor PSV, dat zich kan opmaken voor een revanche tegen de Rangers — de ploeg die PSV vorig jaar dwarszat op weg naar het eindtoernooi.

Lees ook Vloeiend en verbeten zet PSV een belangrijke stap naar het hoofdtoernooi van de Champions League: 4-1 tegen Sturm Graz

De Champions League is in sportief, maar vooral in financieel opzicht van groot belang voor PSV. De club kwam de afgelopen vijf jaar niet uit op het hoogste Europese niveau — vaak omdat de kwalificatierondes niet werden overleefd. Daardoor liep PSV vele miljoenen euro’s aan inkomsten mis. De club moest daarom noodgedwongen sterspeler Cody Gakpo afgelopen winter van de hand doen, om zo een gat in de begroting te dichten.

Deze zomer heeft de Eindhovense clubleiding Noa Lang gehaald om het vertrek van Gakpo op te vangen. Ook investeerde PSV miljoenen in de Amerikaanse spits Ricardo Pepi. Beide aanvallers begonnen in Oostenrijk op de bank: Lang vanwege een dreigende blessure en Pepi omdat Bosz de voorkeur gaf aan Luuk de Jong in de punt van de aanval.

Geloof in stunt

Sturm Graz kreeg na twintig minuten de eerste grote kans. Doelman Walter Benitez kon toen nog keren, maar na een klein halfuur had hij alsnog het nakijken op een volley van William Bøving. De Oostenrijkse supporters begonnen te geloven in een stunt, maar dankzij Joey Veerman verbleekte die hoop al snel. De middenvelder plaatste de gelijkmaker met militaire precisie van een meter of twintig in de hoek.

Niet lang daarna maakte De Jong met zijn specialiteit een einde aan het laatste restje Oostenrijkse hoop. Uit een voorzet van Jordan Teze kopte de spits vallend de 1-2 binnen. In de tweede helft, waar Pepi inviel voor De Jong, gebeurde weinig noemenswaardigs meer. Wel wist de Amerikaanse spits zijn invalbeurt te bekronen met een doelpunt vanaf de strafschopstip in de slotfase.

Rangers uit Schotland is de laatste tegenstander die PSV van Champions League-deelname kan afhouden. Daarmee kan PSV zich revancheren voor de mislukte kwalificatiecampagne van vorig jaar, toen zorgden de Schotten voor veel Eindhovense teleurstelling door over twee duels te sterk te zijn.