Sobibor begon in het Vondelpark, sprak koning Willem-Alexander zondag in de Portugese Synagoge in Amsterdam, „met een bordje: ‘Voor Joden verboden’”. Tijdens zijn toespraak, ter gelegenheid van de opening van het Nationaal Holocaustmuseum, stonden zeker duizend demonstranten verderop op het Waterlooplein, met bordjes die onder meer lazen: „Joden tegen genocide” en „Koning: 2014 biertje met Poetin, 2024 proosten met Herzog”.
Het gejoel en gezang van de demonstranten was tot in de synagoge te horen. Toen de koning vervolgens bij het nieuwe Holocaustmuseum aankwam, klonk luid boegeroep. Na de officiële opening werden er eieren en vuurwerk naar de politie gegooid. Enkele demonstranten die politiebusjes beklommen, werden er met wapenstokken afgeslagen. Toen de politie vroeg om het protest te beeïndigen, ging een aantal demonstranten eerst een poos op de grond zitten.
De demonstranten – een zeer gemêleerd gezelschap – uitten zo in de eerste plaats hun afschuw van de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog bij de opening van het Holocaustmuseum. Nadat Hamas in Israël op 7 oktober zo’n 1.200 Israëliërs had gedood, zei Herzog dat „een hele natie verantwoordelijk was” voor die aanval. Sindsdien doodde Israël in Gaza meer dan 30.000 Palestijnen. Zuid-Afrika heeft Israël voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) beschuldigd van ‘genocidale bedoelingen’, onder meer verwijzend naar Herzogs uitspraak. Eind december schreef de Israëlische president op een artilleriegranaat met bestemming Gaza: ‘Ik vertrouw op jou’.
Het protest tegen Herzogs komst was zondag georganiseerd door de Palestijnse Gemeenschap in Nederland, de Joodse antizionistische organisatie Erev Rav en de Internationale Socialisten onder het motto: ‘Nooit meer is nu’, een verwijzing naar de naoorlogse leuze ‘Nooit meer Auschwitz’. Ook op twee andere plekken in de stad was protest georganiseerd, door respectievelijk een groep linkse Israëliërs in Nederland en de radicaal-islamitische organisatie Hizb ut-Tahrir.
Zaterdag hadden Erev Rav en Een Ander Joods Geluid het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag al gevraagd een arrestatiebevel tegen Herzog uit te vaardigen, wegens „het plegen van genocide”. Donderdagavond hadden ruim tweehonderd moskeeën koning Willem-Alexander opgeroepen Herzog niet te ontvangen. Dat verzoek had de koning naast zich neer gelegd, vanwege de „grote betekenis” en het „nationaal belang” van het museum.
Lees ook
‘Het bloed van elk slachtoffer is even rood. Daar gaat dit museum over’
Keffiyehs en keppeltjes
Het belang van het Holocaustmuseum staat volgens de demonstranten op het Waterlooplein buiten kijf. „Daarom vind ik het zo erg dat de president van een land dat op dit moment een massale slachting uitvoert bij de opening aanwezig is”, zegt Charles Hens, een 53-jarige docent aan een kunstopleiding, met een keffiyeh, de geblokte Arabische hoofddoek, om zijn nek. „Nederland moet niet meewerken aan normalisatie van wat lijkt op genocide”.
Nederland staat wéér aan de verkeerde kant van de geschiedenis, aldus Jessica Gonzalez (42), geboren te Tenerife, nu ondernemer in Amsterdam. Liever zou ze in het weekend iets leuks doen met haar kleine kinderen, maar die heeft ze elders ondergebracht. Ze is van huis uit katholiek en heeft „niks te maken met Israël en Palestina”. Ze staat hier als bezorgde burger, en als moeder. „Kinderen mogen in 2024 niet meer sterven van de honger. Nederland zou van zijn verleden moeten leren.”
Vier vrouwelijke psychiaters hebben samen drie kleine kinderen meegenomen naar het protest, „om praktische redenen”, maar ze mogen er best iets van meekrijgen. Ze kleuren braaf protestborden. „Ik sta hier omdat de geschiedenis zich herhaalt”, zegt psychiater Camille Bol (36). „Juist vandaag moeten we onze stem laten horen.”
Asher Stein, een 23-jarige Amerikaan die in Nederland studeert, draagt een bord met ‘Niet in mijn naam’, want „ik ben een Jood en ik wil niet dat mijn geschiedenis wordt gebruikt om moord op Palestijnen goed te praten”. Bij de demonstranten zijn naast keffiyehs veel keppeltjes te zien.
Aan de andere kant van de linies van de mobiele eenheid klinken deels dezelfde opinies. Voor de Portugese Synagoge staan de stemmig geklede genodigden voor de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Ook daar is op te tekenen dat Herzogs uitlatingen „verkeerd” waren, of „ontzettend stom”. En wat er in Gaza gebeurt is „verschrikkelijk”. Demissionair premier Mark Rutte zou Herzog er stevig op moeten aanspreken, klinkt het ook aan deze kant. En demonstreren is een groot recht.
„Maar om dat vandaag te doen …, dat vind ik onzin”, zegt een 67-jarige dame die niet met haar naam in de krant wil. Ze is uitgenodigd omdat haar vader in het verzet kinderen heeft gered. „Wat er in Israël en Gaza gebeurt, staat hier los van, en is ook onvergelijkbaar met de Holocaust”, zegt ze. Ze vindt het protest bedreigend. „Ik heb het idee dat ik me hier in oorlogsgebied begeef”.
Ook Machteld Löwensteyn (66) vindt het protest „misplaatst”. Het zou „overschaduwen” waar het in de eerste plaats om gaat. „De mensen over wie het museum gaat, hebben geen fluit met Gaza te maken. Om Herzog te willen laten arresteren is in deze context over the top.”
Lees ook
Alles klopt aan het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum
‘Stevige gesprekken’
Herzog heeft in Nederland – behalve protest – voorlopig niet veel te vrezen. Het Strafhof had zondag nog niet gereageerd op het verzoek om zijn arrestatie. En Rutte hield het zondagmiddag bij een simpele ontvangst, buiten de schijnwerpers.
Sinds het begin van de oorlog zegt Nederland een grote inspanning te leveren om de regering-Netanyahu ertoe bewegen om het geweld dat wordt ingezet in Gazastrook te matigen. Maar terwijl achter gesloten deuren ‘stevige gesprekken’ zouden worden gevoerd, spreekt het kabinet geen openlijke veroordeling van Israël uit en roept de regering niet op tot een permanent staakt-het-vuren.
Menno Visser (46), die zondag in de Portugese Synagoge was uitgenodigd omdat hij rondleidingen geeft in Sobibor, en als middelbareschooldocent geschiedenis meedacht over het Nationaal Holocaustmuseum, vindt dat Rutte een kritischer standpunt moet innemen. „De oorlog moet stoppen. In die regio is men gewend om terug te slaan, maar wat Israël doet, gaat drie keer over the top. Zo niet honderd keer.”