Enkele tientallen Pro-Palestijnse demonstranten van XR Justice now! hebben dinsdag opnieuw voor onrust gezorgd in het Tweede Kamergebouw. Ze scandeerden leuzen als „Ceasefire!”, „Free Palestine now!” en het omstreden ,,From the river to the sea, Palestine will be free.” Daarop werden ze zo snel mogelijk door beveiligers en agenten uit het gebouw verwijderd. Net als een maand geleden demonstreerden ze tegen de Nederlandse steun aan Israël en voor een staakt-het-vuren in Gaza. De demonstranten probeerden met een sit-in de centrale hal te blokkeren, maar de meesten kwamen niet binnen. Ze verstoorden wel een debat op de publieke tribune en wisten tot ongeveer drie uur de publieksingang te blokkeren.
Een maand geleden werden negentien demonstranten van de groep gearresteerd. Vrijwel alle fracties veroordeelden de actie. „Demonstraties zijn toegestaan, maar buiten”, zei GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) noemde de demonstratie „uiterst betreurenswaardig” en „intens verwerpelijk”.
XR Justice now! vindt de politieke ophef over hun eerste actie overtrokken en is juist daarom teruggekomen. In een brief aan Kamerleden stellen ze dat het demonstratierecht onder druk staat. „De Tweede Kamer is niet de plek om actie te voeren, stelde u, maar we worden niet gehoord.” En: „U vreest dat de actie van 5 maart een precedent zal vormen. Laat onze actie dan een precedent zijn.” […] „De suggestie van dhr. Bosma dat deze demonstratie de opmaat zou vormen voor bedreiging van volksvertegenwoordigers is ongefundeerd en ongepast en draagt bij aan het in diskrediet brengen van activisten”, stellen ze verder.
Lees ook
Nederland moet stoppen met export F-35-onderdelen naar Israël, staat gaat in cassatie
Inval in Rafah
De actievoerders herhalen in hun brief hun eisen van een maand geleden en zeggen acties in de Kamer te blijven voeren totdat Nederland „onomwonden aanstuurt op een permanent staakt-het-vuren”, niet in cassatie gaat tegen de uitspraak van het gerechtshof over levering van F35-onderdelen aan Israël, alle banden met Israël verbreekt en sancties aan het land oplegt. Ze lijken daarmee de tactiek van de snelwegprotesten van Extinction Rebellion over te nemen.
Dat Nederland in het huidige politieke klimaat zal toegeven aan de scherpe eisen van de demonstranten, lijkt zeer onwaarschijnlijk.
Wel neemt de kritiek op Israël ook in Den Haag toe. Zo noemde Rutte een mogelijke inval in Rafah eind vorige maand nog „een gamechanger”.
Na de vorige demonstratie kregen de demonstranten een pandverbod van vier weken. Dat was nu dus net verlopen. Kamervoorzitter Martin Bosma zei destijds ook dat aangifte zou worden gedaan. Volgens de advocaat van de demonstranten heeft nog geen van hen daarover bericht gehad.
Lees ook
Gebouw Universiteit Leiden in Den Haag gesloten vanwege ‘veiligheidsrisico’