Prins Harry schikt met tabloidmagnaat, maar zet strijd tegen Britse pers voort

Prins Harry van het Verenigd Koninkrijk heeft vrijdag een schikking getroffen in zijn zaak tegen mediabedrijf Mirror Group Newspapers (MGN), melden internationale persbureaus. Afgelopen december oordeelde het hooggerechtshof in Londen dat hij slachtoffer was van onder andere hacking van zijn telefoon door journalisten van de tabloids Daily Mirror, Sunday Mirror en Sunday People, met medeweten van hun redacteuren. De huidige schikking betreft resterende aanklachten.

De rechter behandelde in december slechts 33 van de 148 artikelen die door Harry’s juridische team naar voren werden gebracht, beschuldigingen over de overige publicaties lagen nog op tafel. Harry’s advocaat kondigde vrijdag tijdens een zitting aan dat MGN heeft ingestemd met het betalen van een aanzienlijke schadevergoeding en de juridische kosten van ten minste 400.000 pond (470.000 euro) voor de resterende claims.


Lees ook
Prins Harry wint rechtszaak tegen uitgever Daily Mirror wegens hacken telefoon

De telefoon van prins Harry werd gehackt door kranten van de Mirror Group Newspapers.

In een statement zegt prins Harry, die zelf niet bij de zitting aanwezig was, dat de schikking zijn vermoedens over het gedrag bij de kranten bevestigt.
Harry deed in 2020 afstand van zijn rol binnen het koningshuis, mede door de agressiviteit van de Britse pers. Sindsdien begon hij meerdere zaken tegen MGN. De claims van de prins zijn onderdeel van een geheel aan aanklachten van meer dan honderd Britse bekendheden, die de tabloidmagnaat beschuldigen van wijdverspreide illegale activiteiten tussen 1991 en 2011. Ondanks de schikking zegt Harry de strijd tegen de pers niet op de geven: „Ik geloof in de positieve verandering die het ons allemaal zal brengen. Dat is de reden waarom ik hiermee begonnen ben en waarom ik het tot het einde zal volhouden.”