Politie India zet opnieuw traangas in tegen boeren

Voor de tweede opeenvolgende dag zet de Indiase politie woensdag traangas in om boeren te hinderen tijdens hun protestmars naar hoofdstad New Delhi. Dat melden internationale media. De tienduizenden demonstrerende boeren, die zich nog zo’n tweehonderd kilometer van de hoofdstad ophouden in de noordelijke deelstaat Haryana, eisen hogere prijzen voor hun producten. De boeren begonnen hun mars dinsdag, met vrachtwagens en trolleys vol met voedingsmiddelen. Zij zetten hun protest in na het vastlopen van onderhandelingen tussen vakbonden en de regering.

De politie zegt net zolang traangas te gebruiken tot de situatie onder controle is. Ze gebruikt onder meer drones om het traangas op de boeren los te laten en barricadeert aan de grens tussen de deelstaten Punjab en Haryana de doorgang op weg naar de hoofdstad.

Vakbondsleiders van de boeren laten weten niet uit te zijn op een conflict met de politie. Zij eisen gegarandeerde bodemprijzen voor hun oogst, en hopen een succesvolle protestbeweging van twee jaar geleden nieuw leven in te blazen. Toen beloofde de regering af te zien van wetten die moesten leiden tot deregulatie van de landbouwmarkt, een belofte die volgens de boeren twee jaar later geen stand meer houdt. De boeren willen ook dat de overheid zich houdt aan de afspraak dat hun inkomen verdubbelt ter compensatie van gestegen productiekosten.

De protesten lijken een politieke factor van belang te worden met landelijke verkiezingen op komst in de lente. Verwacht wordt dat premier Narendra Modi zijn derde ambtstermijn zal zekerstellen. Indamming van de protesten is in Modi’s belang, zeker gezien de duur van eerdere protesten: de boeren demonstreerden in 2020-21 circa een jaar.