Pleister op de huid kan heel geleidelijk medicijnen toedienen

Je kent ze misschien wel, de morfine- en anticonceptiepleisters. Via een plakker op de huid, waar piepkleine naaldjes doorheen steken, worden pijnstillers of hormonen geleidelijk afgegeven in het bloed. Als patiënt of gebruiker merk je daar niets van; de naaldjes zijn zo klein dat je ze niet voelt zitten. Je hoeft ook niet steeds na te denken over het innemen van je medicijnen, je kunt je pillen niet op je nachtkastje laten liggen of per ongeluk te veel of te weinig innemen.

Hoe handig zou het zijn als voortaan meer medicijnen op deze manier zouden kunnen worden gegeven? Nieuw onderzoek in Science Translational Medicine biedt hoop. De onderzoekers ontwierpen een pleister die erin slaagde een chemotherapie tegen leukemie (cytabarine) en een medicijn tegen diabetes (exenatide) op een constant ritme af te geven in muizen en honden. De naaldjes brengen het werkende middel in de huid (transdermaal), waarna het zich verder door het lichaam verspreidt.

Honden en muizen

Tot op heden lukte het wetenschappers niet om werkende pleisters met micronaalden voor zulke ‘zware’ medicijnen te maken, die over een langere periode geleidelijk moeten worden afgegeven. De nieuwe pleisters kunnen dat wel, gedurende zeker 24 uur. De chemotherapie werkte zelfs beter via de pleister dan via het infuus. Positief verbaasd over de goede uitkomsten testten de onderzoekers de pleister daarna op tien proefpersonen, die allemaal aangaven geen enkele irritatie, jeuk of hinder te ervaren.

De zogenoemde ‘draagbare osmotische micronaaldenpleister’ werkt – in tegenstelling tot eerdere varianten – niet op elektriciteit, maar op basis van osmose. Dat is een waterbeweging die op gang komt doordat water van een plek met weinig opgeloste deeltjes naar een plek met meer opgeloste deeltjes stroomt, via een selectief doorlatend vlies dat bepaalde stoffen wel en andere deeltjes niet doorlaat. In de pleister zorgt die waterverplaatsing voor een druk die het werkende medicijn door drie naaldjes met een diameter van 0,2 millimeter de huid in perst.

Een patiënt draagt een ‘osmotische micronaaldenpleister’.
Foto Zhen Gu, Yuqi Zhang, Sheng Zhao

De nieuwe pleister is potentieel geschikt voor de toediening van een enorm scala aan medicijnen, voorspellen de onderzoekers. Via de osmose-constructie kan het bijna alle soorten stoffen vasthouden, van piepkleine moleculen tot grote eiwitten en peptiden. Denk aan antistolling en pijnstilling na een operatie, antibiotica in moeilijk begaanbare gebieden en ontwikkelingslanden, en immunotherapie bij kanker. Door de lengte van de naaldjes in de pleister aan te passen kunnen medicijnen in de toekomst bovendien niet alleen in de huid worden afgegeven, maar ook door de huid heen, of zelfs nog dieper: in de bloedbaan.