Het Nederlandse technologiebedrijf Philips stopt in de Verenigde Staten voorlopig met de verkoop van slaapapneu-apparaten. Dat blijkt uit een kwartaalverslag dat het bedrijf maandag heeft gepubliceerd. Philips heeft een schikking getroffen met toezichthouder FDA, en heeft daarvoor in het laatste kwartaal van vorig jaar 363 miljoen euro afgeboekt.
Een Amerikaanse rechter moet de schikking nog goedkeuren. Philips blijft apneu-apparaten in de VS onderhouden en gaat door met de verkoop van onderdelen van die apparaten, maar verkoopt geen nieuwe apparaten meer „tot de relevante voorwaarden van de schikking zijn vervuld”. Wanneer dat precies is, is niet duidelijk. Buiten de VS gaat de verkoop van nieuwe apparaten door.
Mensen met slaapapneu hebben ’s nachts last van stokkende adem. Het apparaat van Philips helpt hen om in hun slaap regelmatig te blijven ademen, maar stukjes geluiddempend schuim bleken af te brokkelen, met gezondheidsklachten tot gevolg. De problemen waren al aanleiding voor een terugroepactie van meer dan een miljard dollar en een strafrechtelijk onderzoek in de VS.
Bij een eerste schikking met gedupeerde klanten in de VS trok Philips al 479 miljoen dollar (toen 448 miljoen euro) uit om hen te compenseren. Deze keer gaat het om een zogeheten consent decree, een overeenkomst met de FDA over stappen die het bedrijf moet nemen om weer aan de regels te voldoen.
‘Ongemak en bezorgdheid’
Uit onderzoek van NRC bleek in september dat Philips sinds 2010 ruim 3.700 meldingen over de apparaten jarenlang had stilgehouden en zeker tien sterfgevallen niet had onderzocht. Een van de advocaten die een massaclaim tegen Philips leidt, zei dat iedere gebruiker „vanaf het moment van aankoop is bedrogen”.
Philips-topman Roy Jakobs biedt maandag in een verklaring excuses aan voor „het ongemak en de bezorgdheid” veroorzaakt door de slaapapneu-affaire. „We zijn volledig toegewijd aan de naleving van de schikking, die een duidelijk pad voorwaarts biedt.”
Lees ook
Philips verzweeg sinds 2010 duizenden klachten over apneuapparaten
Correctie: in een eerdere versie van dit bericht stond dat de eerdere schikking ook met de FDA was. Dat was met gedupeerde klanten. Hierboven is dat aangepast en is het onderscheid verduidelijkt.