Persbureau Bloomberg gaat door het stof voor vroege publicatie over gevangenenruil

Het Amerikaanse persbureau Bloomberg News heeft zijn excuses aangeboden voor de voortijdige publicatie van een artikel over de grote, internationale gevangenenruil die vorige week plaatsvond. De verschijning van het stuk had de uitwisseling van de gevangenen, onder wie Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich, in gevaar kunnen brengen, schreef Bloomberg-hoofdredacteur John Micklethwait maandag in een memo aan zijn redactie.

„Hoewel ons artikel gelukkig geen verschil maakte, was het een duidelijke schending van onze redactionele richtlijnen”, erkende Micklethwait. Tegen een aantal betrokkenen zijn „disciplinaire maatregelen” genomen, voegde hij daaraan toe. Bloomberg belooft te onderzoeken hoe de fout gemaakt kon worden.

Het artikel, dat de vrijlating meldde van Gershkovich en de eveneens Amerikaanse Paul Whelan, werd donderdagochtend online gepubliceerd, toen de beide mannen nog onder Russische bewaking in een vliegtuig onderweg waren naar de Turkse hoofdstad Ankara, waar de uitwisseling pas zou plaatsvinden. Het Witte Huis had aan een aantal publicaties, waaronder Bloomberg, onder embargo bevestigd dat de uitwisseling aan de gang was. Afgesproken was dat ze pas zouden publiceren na een officiële bevestiging van de regering dat de operatie geslaagd was.

Niet alleen brak Bloomberg dat embargo, het persbureau meldde de vrijlating al voor die een feit was. Micklethwait heeft per brief zijn verontschuldigingen aangeboden aan alle vrijgelaten gevangenen, en ook aan The Wall Street Journal. „Gezien hun onvermoeibare inspanningen om hun verslaggever vrij te krijgen, was dit duidelijk een verhaal waarmee zij voorop hoorden te lopen.”

Eén van der twee auteurs van het stuk, die inmiddels ontslagen zou zijn, schreef op X dat ze in nauw overleg met haar chefs had gehandeld en dat verslaggevers niet besluiten wanneer een stuk wordt gepubliceerd.