Percentage Nederlanders met obesitas afgelopen veertig jaar bijna verdrievoudigd

Het percentage Nederlanders met obesitas, ernstig overgewicht, is in 2023 bijna verdrievoudigd ten opzichte van 1981. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat samen met het RIVM jaarlijks onderzoek doet naar gezondheid en leefstijl in Nederland. In 2023 viel 15,7 procent van de Nederlanders ouder dan twintig in deze categorie. In 1981, het eerste meetjaar, ging het nog om 5,3 procent.

In totaal viel 51 procent van de Nederlanders in 2023 in de categorie licht of ernstig overgewicht. Een Body Mass Index (BMI) van 25 tot 30 kan wijzen op licht overgewicht, maar de index maakt geen onderscheid tussen spier-, bot- of vetmassa. Bij een BMI van boven de 30 kan er sprake zijn van ernstig overgewicht. Daarbij komt een verhoogd risico op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Ernstige vormen van obesitas namen sinds 1981 toe van 1 naar 4 procent. Vergeleken met andere landen zit Nederland hiermee nog aan de lage kant. Vrijdag maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat wereldwijd meer dan een miljard mensen obesitas hebben.


Lees ook
Wereldwijd hebben meer dan een miljard mensen obesitas

Een stalletje in Caïro, Egypte, waar street food te koop is.

In de meeste landen komt overgewicht meer voor dan ondergewicht. Wanneer iemand ondergewicht heeft, voor volwassenen een BMI lager dan 18,5, komen daar ook ernstige gezondheidsrisico’s bij kijken. In 2023 had 2,1 procent van de Nederlandse kinderen en volwassenen ondergewicht, een lichte afname ten opzichte van het jaar ervoor. Zo’n 23 procent van de volwassenen met een BMI voor normaal gewicht gaf in een CBS-onderzoek aan zichzelf alsnog ‘een beetje te zwaar’ te vinden.