Parlement Aruba stemt opnieuw nipt tegen de invoering van het homohuwelijk

Het parlement van Aruba heeft dinsdag voor de tweede keer tegen de invoering van het homohuwelijk gestemd, zo werd woensdag bekendgemaakt. Net als tijdens de eerste stemronde eindigde de stemming in 10 tegen 10. Volgens de regels op het Caribische eiland wordt een wetsvoorstel verworpen als er twee keer achter elkaar geen meerderheid voor is. Het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht zal er voorlopig dan ook niet komen.

Begin mei stemde het parlement voor het eerst over het homohuwelijk. Tijdens beide stemmingen was Statenlid Shailiny Tromp-Lee, van regeringspartij MEP, niet aanwezig. Zij besloot zich van stemming te onthouden omdat ze het lastig vond een keuze te maken en speelde zo een beslissende rol. Gelijke rechten voor lhbti’ers liggen gevoelig in het Caribisch deel van het koninkrijk, waar de opvattingen rond seksuele relaties vaak veel conservatiever zijn dan in Nederland. Dat geldt ook voor de eilanden waar het homohuwelijk al is ingevoerd, zoals op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.


Lees ook

Homohuwelijk in Caribisch Nederland: ‘Gays trouwen in Nederland en doen hier alsof ze hetero zijn’

Pride march op Curaçao in 2018. „Er is met dit onderwerp vaak sprake van politieke lafheid.”

Zowel op Aruba als op Curaçao is het nu niet toegestaan om te trouwen met mensen van hetzelfde geslacht, maar daar kan binnenkort verandering in komen. De Hoge Raad in Nederland doet op 12 juli namelijk uitspraak over het huwelijk tussen mensen van dezelfde sekse op de twee eilanden. In eerste aanleg en in hoger beroep is al bepaald dat de eilanden de wet moeten aanpassen, maar beide regeringen zijn daartegen in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.