Overstromingen in Somalië treffen meer dan 700.000 mensen, noodtoestand uitgeroepen

Overstromingen als gevolg van hevige regenval in verschillende delen van Somalië hebben ruim 113.000 mensen ontheemd en zeker 706.100 mensen getroffen. Dat maakt het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) maandag bekend. Bij de overstromingen zijn ook zeker tien mensen omgekomen. De Somalische regering heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen.

De overstromingen ontstonden doordat de rivieren Jubba en Shebelle na zware regenval door het weerfenomeen El Niño buiten hun oevers traden. De staten South West en Jubbaland werden het zwaarst getroffen. Zeker 500.000 mensen hebben daar volgens de VN te maken met de gevolgen van het noodweer. Beschadigingen aan de lokale infrastructuur bemoeilijken de noodhulp aan getroffen Somaliërs. Bruggen en wegen zijn vernield, waardoor het moeilijk is om de bewuste gebieden te bereiken. Zo zouden momenteel nog 2.400 mensen vastzitten in hun woning, omringd door water.

Droogte

Vorig jaar kampte Somalië nog met de ergste droogte in veertig jaar. Bovendien kreeg het land te maken stijgende voedselprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne. De droogte en de gevolgen van voedseltekorten kostten volgens de Verenigde Naties aan maar liefst 43.000 Somaliërs het leven. Hulporganisaties zien in klimaatverandering de grootste oorzaak van dergelijke natuurrampen. Volgens UNICEF komt de grootste groep ontheemde kinderen als gevolg van extreme weersomstandigheden in verhouding met het aantal kinderen per bevolking uit Zuid-Soedan en Somalië.