Oranje-spits Weghorst voor twee seizoenen naar Ajax

Wout Weghorst is de nieuwe spits van Ajax. Dat maakte de Amsterdamse club donderdag bekend. De 32-jarige spits komt over van de Engelse club Burnley, waar hij een contract had tot de zomer van 2025. Weghorst tekent bij Ajax een contract voor twee seizoenen.

De 39-voudig Oranje-international was woensdag in Amsterdam voor zijn medische keuring. Op X doken woensdagmiddag foto’s op van Weghorst, die met zijn familie de Johan Cruijff Arena bezocht. Ajax laat weten dat het contract met Weghorst per direct ingaat.

,,Wout staat voor absolute topsportbeleving en dat vinden wij enorm belangrijk bij Ajax”, laat technisch directeur Alex Kroes weten in een reactie. ,,Hij is een veelscorende spits die het iedere tegenstander continu lastig maakt. Er komen veel wedstrijden aan de komende maanden, dus we zijn blij dat Wout ons komt versterken.”

Weghorst is Ajax’ derde versterking van deze transferperiode, die duurt tot en met aanstaande maandag. Dat heeft te maken met de slechte financiële situatie bij de Amsterdamse club – een gevolg van het dramatisch verlopen seizoen 2023-24, de hoge salarissen, en de dure aankopen van de in september ontslagen technisch directeur Sven Mislintat. Eerder kwam Bertrand Traoré transfervrij over naar Ajax en werd Daniele Rugani gehuurd van Juventus.

Budget

In een video-interview vertelde Alex Kroes, Mislintats opvolger als technisch directeur, vorige maand dat de club „voor ongeveer 35 procent” terug moet in zijn salarislasten. Ook is er volgens Kroes weinig budget voor nieuwe spelers: „als wij voor pak hem beet 100 miljoen euro verkopen, kunnen we voor 40 miljoen herinvesteren.” Ajax verkocht deze zomer al voor ruim 30 miljoen euro aan spelers.

Ajax was al langer akkoord over een transfer, maar moest eerst nog eigen spelers verkopen om aan het benodigde geld voor Weghorst te komen. Dat lukte dinsdag, toen Kroes bekendmaakte de 19-jarige middenvelder Silvano Vos aan AC Milan te hebben verkocht. Dat leverde zo’n 5 miljoen euro op. Circa de helft van dat bedrag zou zijn betaald aan Burnley, waar Weghorst nog een contract had voor één jaar.