Opnieuw protesteren Duitsers tegen ruk naar rechts in politiek, 160.000 demonstranten in Berlijn

In Berlijn zijn zondag zo’n 160.000 Duitsers de straat opgegaan om te protesteren tegen de verschuiving naar radicaal-rechts in de Duitse politiek. Volgens de organisatie van het protest waren er zelfs meer dan 200.000 mensen. Ook in andere grote steden als Hamburg, München en Keulen kwamen demonstranten massaal bijeen, zo melden internationale persbureaus, om te protesteren tegen een samenwerking tussen de grote christendemocratische partij CDU/CSU en de uiterst rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD).

Het is niet de eerste keer dat Duitsers de straat op gaan uit boosheid tegen de ruk naar radicaal-rechts en de steun voor de AfD. De protesten van dit weekend volgen op een wetsvoorstel om immigratie in Duitsland te beperken, waarvoor de leider van de CDU/CSU steun zocht bij de AfD.

Op een van de spandoeken van de demonstranten in Berlijn was te lezen: „Wij zijn de brandmuur, geen samenwerking met de AfD”. Die ‘brandmuur’ verwijst naar de ongeschreven regel dat grote Duitse politieke partijen niet samenwerken met uiterst rechtse of nationalistische partijen, zoals de AfD.

Protest tegen invloed AfD

Friedrich Merz, de leider van CDU/CSU en kanshebber om de volgende bondskanselier te worden, doorbrak deze week dat taboe door het wetsvoorstel over immigratie te presenteren, met steun van de AfD. Dit keer protesteren Duitsers daarom niet langer enkel tegen de AfD, maar nu ook tegen de gevestigde partij CDU/CSU.


Lees ook

Steun van AfD is voor CDU geen taboe meer

CDU-fractievoorzitter Friedrich Merz spreekt woensdag in de Bondsdag, leden van de AfD-fractie reageren.

Het betreffende wetsvoorstel wil strengere regels voor gezinshereniging en voor het toelaten van immigranten aan de Duitse grens. Merz zegt met de wet een einde te willen maken aan misdrijven door mensen met een migratie-achtergrond. Vorige maand werden twee mensen doodgestoken, waarvoor een asielzoeker uit Afghanistan werd aangehouden. Volgens de huidige bondskanselier Olaf Scholz en de linkse partij De Groenen gaat een strenge immigratiewet dat soort incidenten niet tegen, en is de wet in strijd met Europese regelgeving.

Merz behaalde afgelopen vrijdag geen meerderheid voor het wetsvoorstel omdat ook leden van zijn eigen partij tegen stemden. Maar de woensdag ervoor werd wel een motie aangenomen over strenger asielbeleid, waarvoor de AfD ook steun gaf.


Lees ook

De Groenen hebben de jeugd verloren, linkse studenten zoeken een alternatief

Demonstranten protesteren tegen de AfD-bijeenkomst in Riesa, 11 januari.

Foto Christian Mang / Reuters
Foto Annegret Hilse / Reuters
Foto Annegret Hilse / Reuters
Foto Annegret Hilse / Reuters
Foto Hannes P. Albert / DPA via AP